Ommetje Oudemolense Diep: de kracht van kleine beken

Daniël Mulder

3 mei 2021 .

Het nationale park de Drentsche Aa in het voorjaar: lieflijk, kleurrijk, divers én heldere beekjes. Roots-redacteur Daniël Mulder verkent er het boswachterspad Oudemolense Diep rond buurtschap Oudemolen. Boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer, drijvende kracht achter het pad, wandelt mee als gids: “Langs deze route heb je 100 procent bloemgarantie.”

Het Anloërdiepje omzoomt met bloemen. Foto: Klaas Kanis

Boswachter Kees van Son leunt over een houten hek, maakt met zijn armen een weids uitzichtgebaar en zegt: “Dit is de Drentsche Aa. Kijk naar al die bloemen, naar de vijftig kleuren groen, naar het beekje dat door het landschap meandert. Prachtig toch?” Wandel het Boswachterspad Oudemolense Diep en je ziet een stuk landschap waar zo een schilderijlijst omheen kan. Zeker in mei en juni, wanneer de zomer als een licht silhouet verschijnt aan de horizon. Dan bruist dit Drentse land van het leven.

Ballet van juffers

Boswachter Kees van Son

In de zomer van 2018 heeft Staatsbosbeheer de Boswachterspaden gelanceerd. Het idee erachter is doeltreffend: een boswachter kent zijn eigen gebied als geen ander en weet dus ook de mooiste paadjes. Knoop die paden aan elkaar en voilà, je hebt een Boswachterspad.

Van Son wandelt mee over ‘zijn’ pad en na een paar honderd meter passeren we al korenmolen De Zwaluw, gebouwd in 1837 zoals is te zien aan het jaartal dat in het riet van de molen is verwerkt. Als iets het landschap van de Drentsche Aa kenmerkt, zijn het de vele historische lagen die nog zichtbaar zijn, want kort na de molen slingert het pad al langs een stel grafheuvels. En ongeveer halverwege de route liggen er weer een paar.

Land in een land

Je wandelt tussen grazende Schotse hooglanders waarvan de kastanjebruine vacht glimt in de zon, je passeert op een stukje heide verweerde jeneverbesstruiken, dan ineens doorkruis je een bosje, snel daarna loop je door boerenland en voor je het weet sta op een brugje en kijk je uit over het stroomdal van het Oudemolense Diep. Als het om landschappen gaat, is de Drentsche Aa zo divers dat het een land in een land is. “De kracht van dit pad is de afwisseling”, stelt Van Son terecht.

Water speelt een cruciale rol in het nationale park de Drentsche Aa. Zeker in de winter, als het water stijgt, kunnen de wandelpaden drassig zijn. Foto: Staatsbosbeheer

Boswachter, waar is de Drentsche Aa?

Een stelsel van beken vormt het skelet van de Drentsche Aa. “Bij Oudemolen komen twee hoofdtakken bij elkaar, namelijk het Gasterse Diep en het Taarlosche Diep”, legt Van Son uit terwijl we langs de wateroever struinen. “De beek heeft onderweg talloze namen, die vaak verwijzen naar het dorp dat de beek passeert. Hoe dat precies zit, vertelt van Son hier:

Hopen op een bos

Even later steken we het Anloërdiep over, een smal beekje. Van Son: “Van oorsprong ontstonden zulke beekjes in natte en komvormige heide- of hoogveengebieden waar regenwater zich verzamelde en zo een diepje vormden.” Staatsbosbeheer wil hier graag weer spontaan bos laten ontstaan, hoogstwaarschijnlijk wordt dat elzenbroek- of berkenbroekbos.” In dit audiofragment legt hij verder uit wat de plannen zijn:

Natuurommetje – Oudemolense Diep (7,4 km)

Het boswachterspad Oudemolense Diep verkent de noordpunt van het nationale park Drentsche Aa. Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats aan de Molensteeg 2 in Oudemolen. Volg vanaf hier de blauwe markering. Een overzicht van alle boswachterspaden vind je op: staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden.

Meer Drentsche Aa?

  • ‘Omlopen op een wandelpad in Nederland omdat de natuur wild doet, dat gebeurt toch zelden’, schreef redacteur Daniël Mulder in het natuurblog dat hij maakte over dit ommetje.
  • Langs de paden van dit ommetje vind je onder meer de zeldzame zwartblauwe rapunzel.

Nog een ommetje maken? Dit is het nieuwste natuurommetje van Roots

Nieuw natuurommetje: een zee aan zeldzame orchideeën bij Dijkwater

 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Wandelen