Wandelen bij Hazerswoude: vogels kijken op stoere boerenpaden

Daniël Mulder

11 February 2020 .

https://www.rootsmagazine.nl/vogels/miauwende-buizerds-2/

Wandelen bij Hazerswoude in het Groene Hart: natuurliefhebbers trekken bij dit idee direct hun wandelschoenen aan. En niet zonder reden: in de weilanden gonst het in de winter van de water-, weide- en wintervogels. Een van de gebieden waar de route langs gaat is De Wilck, een door Europa beschermd terrein waar duizenden vogels uit het noorden van Europa overwinteren.

De winter mag dit jaar in winterslaap zijn, dat betekent niet dat de vogels het rustig aan kunnen doen. Wat ook niet helpt, is dat verschillende buizerds in de februarizon al miauwend rondcirkelen. Dat maakt sommige vogels toch een tikkeltje onrustig. Vogels, van begin tot einde van deze wandelroute zijn ze er: van zingende koolmezen tot groepen smienten. Het hele weidelandschap rond het Zuid-Hollandse Hazerswoude is continu in beweging: gefladder, gevlieg, gedobber en gejaag.

Wandelen bij Hazerswoude: je passeert onder meer de molen Rooie Wip.

Nu kun je denken: in welke oase wandelt Roots, waar precies ligt dit verloren vogelparadijs? Gewoon langs de drukke N11 bij Hazerswoude, afslag 7. Het mag hier dan wemelen van de vogels, de mens is hier minstens zo aanwezig: spoorlijnen, windturbines, hoogspanningsmasten, hoogbouw aan de horizon en hier en daar een fotogenieke molen, zoals de Rooie of Blauwe Wip. Het Groene Hart anno 2020.

Even langs De Wilck

De route begint op een carpoolplaats. Maar al na 30 stappen heb je een graspad onder je wandelschoenen, na 10 minuten loopt dit graspad langs een vaart en na 15 minuten hoor je, bij goede wind, de N11 nauwelijks meer. En overal om je heen gras en soms een boerderij. Een meter of 100 verderop stijgt een grote zilverreiger op, altijd beducht voor wandelaars.

Eerst even langs De Wilck, een natuurgebied met het Europese keurmerk ‘Natura 2000’. Waarom al die moeite voor wat weilanden, sloten en een plas, denk je wellicht wanneer je arriveert bij het vogelkijkscherm. Omdat hier duizenden vogels uit het noorden van Europa overwinteren. Een beter argument om even heen en weer te lopen (2,6 km) is er niet.

Schapen in Rijnenburgerpolder.

De plas is onder meer aangelegd voor de smient, een mooie eend met een opvallende roestbruine kop met gele streep op het voorhoofd, en de kleine witte zwaan. Die ziet eruit als de welbekende knobbelzwaan, maar dan kleiner en sierlijker. Verder voor de afvinklijst: kolganzen, grauwe ganzen, brandganzen en kieviten.

50 knobbelzwanen

Later langs de route, in een vogelkijkkeet De Tureluur. Zicht op meer dan vijftig knobbelzwanen in een weiland. En zo blijf je ruim 15 km van verbazing naar verbazing wandelen. Maar misschien verrast dit nog wel meer dan al die vogels, overal zie je onderweg uitdrukkingen van mensen: boerderijen, auto’s, windmolens, bruggen en meer, maar waar zijn de wandelaars?

Knobbelzwanen met jongen.

Zelf vogelwandelen rond Hazerswoude?

Hier vind je de gps-track van de route.

 

Foto’s: Edwin Giesbers

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Wandelen