Roots tipt deze route: de verborgen schatten van landgoed Eerde
11-06-2020 00:00:00
Voor een rondje rondom de meanderende Regge is kasteel Eerde een perfecte startplek. In het Overijsselse coulisselandschap leven bijvoorbeeld reeën en op de akkers groeien en bloeien akkerbloemen. Alsof je wandelt in een negentiende-eeuws schilderij.
Als je nietsvermoedend in de buurt van het gehuchtje Nieuwe Brug ten zuiden van Ommen langs de Regge wandelt, denk je vast: wat een prachtige meanderende rivier. Een schilder zou het zo op een doek kunnen zetten. Die gedachte is niet zo gek, want de situatie van destijds is een paar jaar geleden hersteld en het lijkt of het nooit anders is geweest. De Regge mag hier weer meanderen.
IJstijden en vennen
Het landschap rondom Kasteel Eerde werd, net als een groot deel van Nederland, gevormd tijdens de ijstijden. In de voorlaatste ijstijd duwden gletsjertongen de bodem opzij en zo ontstonden stuwwallen, zoals de Sallandse Heuvelrug die in de lengte Overijssel doorsnijdt.
Het huidige Kasteel Eerde is aan het begin van de achttiende eeuw gebouwd door legerofficier Van Pallandt.
In de laatste ijstijd stoof het zand van de Archemer-, Lemeler- en Besthmerberg. Het belandde elders in de omgeving als dekzandruggetjes, waar vele millennia later mensen neerstreken om er hun voeten droog te houden, voedsel te verbouwen en vee te houden.
Door het stijgen van de temperatuur ontstonden in de lager gelegen delen in de loop der tijd namelijk moerassen en riviertjes, zoals de Regge. Ook bleef er water staan op plekken met keileem in de bodem. Dat werden de vennen ten noorden van Kasteel Eerde, die een paradijsje zijn voor libellen, waterjuffers, amfibieën, veenpluis en wollegras.
Ontdek zelf landgoed Eerde
Route stippelde een wandelroute uit over en rond landgoed Eerde. Hier vind je de route én de gratis gps-track.
Foto’s: Ernst Kremers