Parende visarenden!

Frederik Thoelen

2 mei 2016 .

 

800px-Osprey_with_catch_(8231482804)

De visarend, vanzelfsprekend met een vis

Voor het eerst sinds lange tijd broeden er weer visarenden in de Biesbosch. Mooi nieuws, en ook in België lijken de visarenden zeer actief te zijn.

Het is voor vele vogelkijkers een droom die misschien binnenkort in vervulling kan gaan. Een tiental jaren geleden heeft het Belgische FIR, het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels, dat ook verantwoordelijk is voor de succesvolle terugkeer van slechtvalken, in een aantal gebieden kunstnesten voor visarenden geplaatst. Deze vogels werden steeds vaker gezien, en aangezien een aantal visrijke gebieden geschikt leken een koppeltje visarenden te verwelkomen, was het zeker de moeite waard dit te proberen.
Visarenden, die trouwens helemaal geen familie zijn van de andere “echte” arenden, zijn niet zo indrukwekkend als zeearenden, maar ze blijven toch heel spectaculair. Vooral wanneer ze met hun poten vooruit in het water duiken om vervolgens met een stevige vis in hun scherpe klauwen terug weg te vliegen is spectaculair om zien. Ik ben er zeker van dat zelfs de kleinste natuurliefhebbers hiervan toch even onder de indruk zijn! Op hun klauwen hebben ze trouwens kleine stekeltjes, die het wegglippen van een gladde vis moeten voorkomen.

parende-visarenden

Tijdens de paring

In het vijvergebied van Midden-Limburg in Belgisch Limburg, vlakbij mijn thuis trouwens, zit een broedgeval er al een tijdje aan te komen. Vogels bleven soms heel de zomer in het gebied, maar jongen zijn er nog niet grootgebracht. Enkele weken geleden was er echter iets speciaals aan de hand. Een mannetje en vrouwtje zaten verdacht veel in de buurt van het nest, en er werd zelfs al een paring gezien! Aangezien ik geregeld probeer de toch wel fascinerende dierenwereld van onze provincie in beeld te brengen, trok ik de volgende ochtend naar daar om de visarenden te filmen.
De omgeving van het kunstnest is strikt verboden terrein om verstoring te voorkomen, maar vanaf een hoge uitkijktoren heb je een mooi zicht op het gebied zelf en het nest. Ik had geluk, want beide vogels waren te zien: het vrouwtje zat op een van de palen van het nest, het mannetje zat iets verderop in een boom. Na 5 minuutjes vloog het mannetje op en vloog recht naar het vrouwtje. Een 5 seconden lange (korte?) paring volgde, waarna het mannetje op het nest zelf ging zitten. Fantastisch om zien, maar spijtig genoeg zat mijn camera nog in mijn rugzak! Erg frustrerend, hoewel ik al blij was om hier getuige van te zijn! Anderhalf uur later zaten de vogels nog altijd op dezelfde plaats en besloot ik om een toertje te maken langs één van de vijvers. Op een gegeven moment was er een grote opening in één van de struiken die het zicht naar het nest belemmerde, en terwijl ik door die opening naar het nest keek zag ik het mannetje plots opvliegen. Vliegensvlug richtte ik de camera op het vrouwtje in de hoop dat het vorige scenario zich zou herhalen. En ja hoor. Het mannetje vloog weer naar het vrouwtje en opnieuw volgde er een paring, dit keer mooi in beeld!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prima gereedschap om een visje mee te pikken…

Wie weet vormde deze paring het begin van het eerste broedgeval van de visarend in België sinds meer dan 100 jaar. Ik, en vele andere vogelliefhebbers, blijven de vogels vanop afstand in de gate houden, en dromen voorlopig nog even verder…

Het filmpje:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RVRY47ob3Zg]

Uiteraard kun je, zoals altijd, terecht op mijn blog www.wild-things.be voor meer info.
Tot volgende maand!


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog