DOOR: PAUL BÖHRE
In het oktobernummer 2014 van ROOTS beschreef ik voor de rubriek ROOTS66 (met de mooiste bewegwijzerde natuurroutes) de gele route door het Kraansvlak bij Overveen. Je maakt hier een grote kans op het zien van wisenten.
Sinds april 2007 lopen in dit deel van Nationale Park De Kennemerduinen wisenten uit Polen. Het project mag inmiddels absoluut een succesverhaal genoemd worden. Want tot op heden zijn er ieder jaar jonge wisentjes geboren. Hoogste tijd dus om er zelf weer eens te kijken. Ik mag afgelopen vrijdagmiddag mee met boswachter Ruud Maaskant en PWN manager Natuur en recreatie Sjakel van Wesemael het gebied in. Van Wesemael: “Afgelopen zomer hebben we met de geboorte van een kalfje van de tweede generatie – de moeder van dit kalfje is hier zelf in 2009 uit twee Poolse ouders geboren – een hoogtepunt beleefd.” Inmiddels lopen er negentien wisenten rond in het gebied, dat ondertussen is uitgebreid van 220 naar 330 hectare en binnenkort zelfs nog groter wordt omdat er een stuk van Staatsbosbeheer bij betrokken gaat worden.
Maaskant: “Het was in het begin natuurlijk super spannend hoe de dieren zouden reageren op het duin en de andere dieren in het gebied. En wat ze gingen eten. Maar vooral ook hoe ze zouden reageren op publiek.
Hoewel ze in eerste instantie uiteraard zijn uitgezet in een niet voor publiek toegankelijk gebied. In het begin waren er alleen speciaal georganiseerde excursies in een afgesloten gebied. Maar dat beleid hebben we inmiddels aangepast aan de ervaringen met de wisenten. We hebben veel hekken verlaagd en er is een deel van het gebied is nu gedurende de wintermaanden jaartoegankelijk voor wandelaars: de wisentroute die jij beschrijft in ROOTS: het stuk bij Zandvoort waar je langs de uitgezette gele paaltjesroute kunt lopen. Daar maak je nu echt een hele grote kans om oog in oog te staan met de wisenten. De laatste tijd houden ze zich vaak op in dit deel van het Kraansvlak.”
Dan stoppen we bij een groot houten bouwwerk: een kraal in aanbouw.
Van Wesemael: “De wisenten doen het zo goed in ons duingebied, dat inmiddels ook andere beheerders van natuurgebieden in Nederland interesse hebben getoond in het plaatsen van wisenten. Binnenkort gaan we vijf van onze dieren verplaatsen naar een plek op de Veluwe. Punt is: hoe vang je ze? We hebben ervaringen uitgewisseld met projecten in het buitenland, en daaruit is het ontwerp van deze kraal gekomen. We lokken ze naar binnen, waarna ze uiteindelijk in een smalle ‘fuik’ terechtkomen. Aan het eind van deze trechter staat dan een trailer klaar die ze gaat vervoeren.” Maaskant: “De komende periode laten we ze wennen aan het bouwwerk.” Een bijzonder indrukwekkende stellage, ik kan niet anders zeggen. Van Wesemael: “Maar dat moet ook wel: het zijn immers gigantische beesten..”
Wat we even later zelf van heel dichtbij ervaren. Want nota bene midden op de gele route loopt een deel van de kudde. De dieren gebruiken de palen zelfs om er tegen aan te schurken met hun vacht. Dat de route inmiddels ook door het publiek is ontdekt blijkt wel uit een grote groep mensen die vanaf een naburig hoog duin de kudde bestudeert en fotografeert. “Wat een geweldige ervaring, om deze woest uitziende dieren in dit mooie avondlicht te mogen bekijken.” hoor ik een van de enthousiaste bezoekers zeggen.
Maaskant: “Dat kan nog tot en met 1 maart aanstaande, daarna gaat de route weer tot na de zomer dicht in verband met het broedseizoen. Maar tot die tijd zijn de mensen nog welkom hier.” Ik kan het nu uit eigen ervaring beamen: de gele wisentroute is een echte aanrader.

Gemarkeerd wisentpad
De route is gemarkeerd met paaltjes met een gele kop en is circa drie kilometer lang. Let wel: je banjert wel door rul zand, dus het kan toch pittig zwaar lopen zijn en het lijkt ook een stuk langer dan 3 km. Je kunt het pad vanaf diverse in-/uitgangen lopen, er staan borden met aanvullende informatie.
Gedragsregels:
– Houd minstens 50 meter afstand
– Keer om als wisenten de weg versperren
– Respecteer de dieren en verstoor ze niet
– Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd
Andere kijkplekken
Buiten de wisentenroute om kun je ze ook vanaf diverse andere plekken zien. Vlakbij de drinkplaats is een mooi uitzichtpunt gemaakt. Ook zijn ze regelmatig te zien achter het raster langs het wandelpad Middenduin en vanaf het Visserspad aan de zuidkant van het wisentgebied. Een verrekijker vergroot je kans! Kijk voor de meeste recente informatie op www.wisenten.nl (waar zijn ze?), www.facebook.com/wisentenkraansvlak en www.twitter.com/wisenten.