Het varken in de spiegel

Daniël Mulder

21-04-2014 00:00:00

In de Volkskrant van donderdag 17 april doet voedselethicus Michiel Korthals een interessante uitspraak. Hij vraagt zich af of het geoorloofd is dieren te doden en op te eten. De vraag is ook of buitenaardse wezens mensen mogen doden om op te eten. Korthals zegt: “Mensen weten dat ze ooit doodgaan, ze hebben besef van de toekomst. Als je wordt doodgemaakt, is die toekomst weg. Maar als je geen besef hebt, zoals varkens, dan weet je niet wat je wordt afgenomen.”

Je mag dus een dier doden omdat het geen weet heeft van de dag van morgen. Ergens loopt deze zin spaak. Overigens is het maar de vraag of varkens en mensen wel echt verschillen. Als de evolutie de mens iets heeft geleerd is het wel het gegeven dat mensen dieren zijn. De geschiedenis van de mens is een lange en moeizame strijd tegen het dier in de mens.

Ik pak Filosofie voor de zwijnen uit mijn boekenkast om het porcratisch manifest nog eens te lezen. Daar staat: ‘Nooit is de mens veel verder gekomen dan het tevreden varken.’ Ik loop naar de spiegel en zeg: “Word wie je bent! Leef in het hier en nu. Verwerp de toekomst. Wees een varken!”

Recente Editie


Meer Blog