Met O’Hanlon de jungle in

Daniël Mulder

19 mei 2014 .

Redmond O'Hanlop het het onderzoeksschip de Beagle

DOOR: DANIEL MULDER

Wat is er fijner dan om in het zonnetje de kandidatenlijst voor het Europees Parlement (donderdag verkiezingen) door te lezen. Zo ontdekte ik dat partij nummer 18 (Partij voor de Dieren) een hele rij lijstduwers heeft. Ik grabbel wat namen: Maarten Biesheuvel, Annemarie Postma, Eddy Terstall, Babette van Veen en A. F. Th. van der Heijden. Maar ze hebben ook buitenlandse lijstduwers, zoals Redmond O’Hanlon en Tom Regan.

Op die laatste, een Amerikaanse filosoof die veel over dierenrechten schrijft, kun je helaas niet stemmen. Regan is geen extreem denker die vleeseters haat. Hij zegt bijvoorbeeld: ‘Beschouw iemand die niet tot de dierenrechtenbeweging behoort als jezelf, zoals je vroeger was. Ikzelf werkte bijvoorbeeld lang geleden als slager. En kijk waar ik nu ben. Door hoogmoedig te zijn komt je boodschap niet over. En evenmin door haatdragend te zijn. Mensen horen niet wat je zegt als je tegen ze schreeuwt. Ze kruipen weg in hun schulp. Op hoogmoed en haat reageren mensen alleen maar negatief. Ik ben ervan overtuigd dat verreweg de meeste mensen diep in hun hart compassie hebben voor dieren. De kunst is dat gevoel op te laten bloeien.’

 

Op Redmond O’Hanlon kun je wel stemmen, hij staat helemaal onderaan de lijst. O’Hanlon is een schrijver en avonturier met enorme bakkebaarden. Hij reist naar vage en afgelegen plekken op aarde, bijvoorbeeld om kannibalen te zoeken. O’Hanlon lijkt mij zeer geschikt voor de Brusselse jungle.

Ik hoorde onlangs dat veel kamertjes in het gebouw van de Europese Unie leeg staan. Nu weet ik dat O’Hanlon heel veel boeken heeft. Ik zag een keer zijn huis, de muren waren vervangen door boeken. Het zou wat zijn, O’Hanlon die met een stel boeken naar Brussel verhuist en als een ontdekkingsreiziger gaat rondstruinen door het labyrint van Europa en mooie verhalen vertelt aan bleke ambtenaren over kamelen en King Kong.

Een goede politicus vertelt verhalen. Mooie verhalen over een groener Europa, die je angst aanjagen of je gelukkig maken. O’Hanlon heeft in ieder geval de gave een verhaal te vertellen. Mocht het toch mislukken, dan kan hij altijd nog een bibliotheek beginnen in een van de lege kamertjes in Brussel.

-----------

Doe mee met de Grote Roots Natuurfotowedstrijd 2024

-----------


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog