In vogelvlucht

Paul Bohre

24-07-2014 00:00:00

DOOR: PAUL BÖHRE

 

Al vele jaren vliegt hij over ons huis: een oude Dakota DC3. En elke keer als hij aan komt vliegen, van of naar het nabijgelegen Schiphol-Oost, horen we al van ver het kenmerkende zware ronkende motorgeluid. Als het even kan, loop ik dan even naar buiten om eerbiedig naar het toestel te kijken. Mijn vader – die bijna 40 dienstjaren bij de KLM werkte – heeft zeer waarschijnlijk aan dit toestel gesleuteld. Het vliegtuig is namelijk in 1944 gebouwd. En juist in de jaren voor- en na de Tweede Wereldoorlog werkte mijn vader als technicus bij de REPA. Later als hoofdinspecteur technische dienst.

Het gevoel voor vliegtuigen heb ik blijkbaar doorgegeven aan mijn oudste zoon Wouter, want vanaf jongs af aan vertrouwt hij me al toe dat hij dolgraag een keer juist in deze Dakota wil vliegen. “Als hij 18 is”, zegt hij er dan meteen achteraan. Waarbij het natuurlijk maar de vraag zou zijn of het toestel dan nog wel zou rondvliegen. Wat godzijdank gebeurd is, want ondanks alle bezuinigingen en een tijdelijke verhuizing naar Lelystad staat de Dakota sinds een jaar weer op Schiphol-Oost in een hangar en wordt het toestel onderhouden door vrijwilligers. In de zomermaanden worden bijna wekelijks rondvluchten georganiseerd.

Op 24 oktober 2013 is Wouter 18 geworden. Voor zijn verjaardag heeft hij aan iedereen geld gevraagd om het ticket te kunnen kopen. Want de wens om met de Dakota te vliegen is er nog steeds. Afgelopen zondag is het dan zover. Om 13.10 uur ga ik samen met zoon Wouter in de Dakota de lucht in. Sowieso een geweldige ervaring. Vanaf Schiphol-Oost zetten we inderdaad koers richting onze eigen woonwijk. Op 300 meter hoogte maken we in een half uur tijd een rondje over Amstelveen en de polders eromheen, Botshol, de Vinkeveense- en Loosdrechtse Plassen, Naarden-Vesting, Muiderslot, het Markermeer, Marken en tenslotte over Amsterdam weer terug naar Schiphol. En dat allemaal op zo’n 300 meter hoogte, zodat we elk detail mooi kunnen zien. Wouter vindt vooral het vliegen boven het IJsselmeer geweldig. Anders rijd je er altijd alleen maar ‘langs’. Voor mij persoonlijk is het bijzondere aan deze vlucht de hoogte waarop je naar beneden kijkt: in feite dezelfde hoogte waarop zwevende vogels, zoals een buizerd, de omgeving ziet. Ik zie letterlijk in vogelvlucht de plekken, waar vandaan ik regelmatig met een kijker juist omhoog kijk naar de vogels die dan overvliegen. Het voelde alsof ikzelf even vleugels had gekregen en een rondje mocht draaien over de omgeving, die ik al jarenlang wandelend of per fiets doorkruis: de Bovenkerkerpolder, Ronde Hoep, Botshol het Amsterdamse Bos. Na de vlucht sta ik weer met beide benen op de grond. En ben jaloerser op de vogels dan ooit.

Klik hier als je zelf een keer wil vliegen als een vogel.

Recente Editie

Meer Blog