Voorgenieten op de Hoge Veluwe

Paul Bohre

14-09-2016 00:00:00

Zaterdag 17 september is het zover. Dan viert Roots natuurmagazine het vijfjarig jubileum op het Nationale Park de Hoge Veluwe. En ik ga onze lezers dan met de fiets rondleiden om ze de mooiste dieren van dit gevarieerde natuurgebied te laten zien. Om dit goed voor te bereiden reis ik donderdag 8 september al af naar het Park. Tevoren heb ik met boswachter Henk Ruseler een mogelijke route doorgesproken. Eenmaal aangekomen stap ik dan ook snel op de fiets. Het is warm, tegen de 30 graden. En midden op de dag, omdat ik aan het eind van de middag ben uitgenodigd om mee te gaan met de jaarlijkse burlexcursie voor de pers. Vang ik twee vliegen in een klap.

Bilboard bij de ingang kopieMaar zijn vogels en andere dieren wel actief in deze hitte? In de prachtige Landschappentuin passeer ik de zeldzame jeneverbesbomen, en hoor ik bonte spechten en boomklever, en af en toe een kuifmees. Maar verder is het stil. Eenmaal uit het bos op het uitgestrekte Deelense Veld is het prachtig, maar ook zinderend warm. Opeens hoor ik hoog in de lucht ‘krok-krok-krok’. Maar liefst 14 raven zweven rondjes om elkaar, en naar later blijkt ook een kiekendief. Sommige raven vallen naar de roofvogel uit. Twee families roodborsttapuit vliegen driftig heen en weer over het veld, ze zijn af en toe mooi te zien boven in de struiken. Dan arriveer ik bij het Deelense Was, een prachtig groot ven aan de rand van het veld. Ik besluit hier een tijdje in de schaduw uit te rusten en wat te eten. Een groot deel van het ven ligt in de schaduw. Gigantische keizerlibellen patrouilleren vlak langs mijn hoofd. Zwarte heidelibellen vliegen in een tandem laag over het water. Een geelgerande watertor zwemt onder de vlonder door, goed te zien in het heldere water. Opeens zwemt er een dodaarsje midden op de plas. Hij duikt steeds onder water en komt met de ene larve na de andere boven. Dan komt er zomaar ineens een ringslang aanzwemmen. Ik heb hem even prachtig in de kijker. Helaas verdwijnt hij binnen een paar seconden tussen het veenmos. Een foto is me niet gegund helaas. Dan krijg ik gezelschap van een wandelaar. Samen kijken we zwijgend over het donkere water uit. Dan ineens wijst hij met zijn vinger naar de overkant. Een jong reetje komt even uit het bos om te drinken. Maar schrikt als hij ons ziet en verdwijnt net zo snel als hij of zij is gekomen.

Burlend edelhertDan kijk ik op mijn telefoon. Oeps de bronstexcursie gaat zo beginnen. Snel fiets ik door het bos het laatste deel van mijn route. En sta voordat ik het goed en wel in de gaten heb ook nog even oog in oog met een wild zwijn. Zowel hij als ik nemen van schrik snel de benen.

Ook de bronstexcursie die avond is een groot succes. We zien en horen maar liefst drie mannetjes herten burlen, geweldig. En tientallen hindes er omheen. Twee herten raken zelfs in gevecht met elkaar. We horen de geweien tegen elkaar kletteren. Wat een ervaring!

Op fietsexcursie door het Park

Op fietsexcursie door het Park

De fietsroute is klaar. Het Park zit vol met prachtige dieren. Er is op onze jubileumdag van alles te beleven. Namens het Nationale Park De Hoge Veluwe heten we je zaterdag 17 september van harte welkom.

Kijk hier voor alle activiteiten die dag.

N.B.: zelf een fiets meenemen hoeft niet, die kun je gratis gebruiken op het Park.

Jeneverbessen in de Landschappentuin

Jeneverbessen in de Landschappentuin


Meer Blog