Farne Islands deel 2: Mooi, mooier, mooist

Paul Bohre

25-06-2014 00:00:00

Zeekoeten voor de boot

DOOR: PAUL BÖHRE

Voor de woensdag staat een excursie naar St Abbs Head op het programma en wellicht op de terugweg een bezoek aan het (schier)eiland Holy Island. Zo op het eerste oog qua vogels een wat minder spectaculaire dag: immers geen 55.000 papegaaiduikers hier, slechts een handjevol, en geen 155.000 jan-van-genten (op Bass Rock, wat voor de vrijdag op het programma staat). Maar uiteindelijk wordt het de verrassing van de week.

Eenmaal onderweg naar het noorden passeren we al snel de grens van Schotland. We worden middels borden meteen al gewezen op de eerste pub in dit gastvrije land, en zien al snel in de verte de eerste Highlands opdoemen. Wat een entree.

Het bijzonder fraaie licht op deze dag maakt van de velden en steeds meer glooiende hellingen een waar kleurenfestijn met meer dan 50 tinten groen. Eenmaal van de snelweg af worden de wegen alsmaar smaller, totdat we tenslotte uitkomen op een schapenpaadje dat wel bijzonder steil omhoog gaat. Zitten we wel goed? Ja, de bordjes van de National Trust (het Britse Natuurmonumenten) wijzen ons de weg naar de parkeerplaats op de top: letterlijk aan de rand van de hoge kliffen met uitzicht op een rimpelloze zee…. Onder ons glinstert een bergmeer in de zon, links en rechts hebben we een adembenemend uitzicht over tientallen kilometers kliffen die groen oplichten boven een knalblauwe zee…. Ongelooflijk mooi.

Een smal wandelpad leidt je langs de steile hellingen. Zowel op ooghoogte als op de rotsen ver beneden ons bevinden zich vogelkolonies: duizenden zeekoeten en tientallen kuifaalscholvers broeden vooral beneden, vlakbij de zee. De noordse stormvogels, drieteenmeeuwen en alken zie je vooral vanaf het midden van de rotsen tot vlak onder de richels waar je langsloopt. Ook botanisch valt er veel te beleven: Engels gras, orchideeën, veel soorten (rol)klavers maken het wandelen tot een groot feest. En wat ook heel apart is, als je even van de rand van de klif wegloopt, verstomt ook meteen de kakafonie van de duizenden vogels. En kun je even intens genieten van de stilte.

Later die middag varen we met een voor de groep speciaal gehuurde boot onderlangs de kliffen. Het water is zo helder, dat je de zeekoeten onder de boot door ziet zwemmen. Bizar. Ook zien we grote groepen jan-van-genten langsvliegen, een voorproefje voor de vrijdag, als we naar Bass Rock afreizen. We zien de vulkaanklomp waar deze vogels in enorme aantallen broeden al in de verte in zee liggen.

Op de terugweg bezoeken we Holy Island: een eiland dat slechts twee keer per dag tijdelijk bereikbaar is via een weg die met vloed onderloopt. De naam verwijst naar een middeleeuws klooster dat is 635 is gesticht door een Ierse monnik. Het gebied eromheen doet sterk denken aan de wadden, we zien veel soorten steltlopers. Maar het dorpje en vooral het klooster dat op een hoge rots is gebouwd maken veel indruk. Een mooie afsluiting, ook al omdat het aan het begin van de avond is. De toeristen zijn al weg. Deze dag was mooi, mooier, mooist. De deelnemers hebben volop genoten en ook vandaag heel veel foto’s gemaakt. Met dank aan het prachtige licht.

Recente Editie


Meer Blog