Moord in het park

Paul Bohre

05-11-2014 00:00:00

Verenrest in park

DOOR: PAUL BÖHRE

De vogeltrek is de afgelopen weken gigantisch geweest. Op de site van het Zuid-Zweedse Falsterbo, een van de beste plekken in Noordwest-Europa om naar vogeltrek te kijken, staan astronomische aantallen getelde vogels vermeld. Er trokken daar in de afgelopen weken bijvoorbeeld meer dan een half miljoen houtduiven, 1,5 miljoen vinken en tienduizenden koperwieken over. Let wel: koperwieken trekken vooral ’s nachts, zodat het er eigenlijk veel meer zijn geweest. Die hoor je meer dan dat je ze ziet. Dus kun je daar ook gerust spreken van honderdduizenden. En die vogels komen op hun reis naar het zuiden ook over Nederland. Sterker nog: ze landen hier grotendeels ook. Sommige vogels blijven langer hangen: om op te vetten voor het vervolg van hun reis, of om hier een deel van de winter door te brengen.

Op een mooie namiddag neem ik daarom plaats op een bankje in het Schinkelbos vlak bij mijn huis. Aan de randen van dit gebied staan veel beshoudende struiken: vlier, Gelderse roos, rozenbottel, Amerikaanse vogelkers. De takken hangen bezwangerd naar beneden, zoveel bessen zitten er dit jaar aan. En de ene groep koperwieken en zanglijsters na de andere duikt naar beneden om zich even later te goed te doen aan zoveel lekkers. Ongelooflijk eigenlijk, dat deze kleine beestjes een paar dagen eerder nog boven Scandinavië vlogen. Wat hebben ze onderweg allemaal gezien, vraag ik me af. Malmö? Kopenhagen? De Elbe. Alle waddeneilanden? En nu hier, zien ze mij op een bankje zitten. En ik kijk naar hen.

Maar er is ook slecht nieuws voor deze lijsters en houtduiven: minstens drie sperwers en een havik vliegen hier eveneens rond, op zoek naar een prooi. De sperwers hebben het vooral gemunt op lijsters en kleiner spul: de havik gaat duidelijk voor de duiven. Tegen de avond worden de roofvogels actiever. Zie ik de ene sperwer na de andere laag over de bosjes jagen. Soms hoor ik daar achter dan paniek ontstaan. Is er wellicht een vogel geslagen.

De volgende ochtend wandel ik door een parkje bij ons in de wijk. Ook daar hebben roofvogels toegeslagen.

Ik vind al meteen de kenmerkende blauw-grijze veren van een houtduif. En even verderop de roodgekleurde veren van een koperwiek. Sperwers en haviken plukken hun prooi op een of meer plekken helemaal kaal, om vervolgens het vrijgekomen lichaam in hapklare brokken op te eten. Helaas. Hun reis is hier abrupt ten einde gekomen. Maar de andere 249.999 soortgenoten vliegen gewoon door. De een zijn dood is de ander zijn brood. Hoewel de vegetariërs onder ons daar natuurlijk heel anders over denken.

Alle waargenomen en aantallen vogels tijdens de trek dit najaar over Falsterbo vind je hier.

Recente Editie


Meer Blog