Nieuw wintervogelboek van magische illustrator

Paul Bohre

18-11-2016 00:00:00

‘Oudere’ vogelaars koesteren de vogelgids der vogelgidsen uit de jaren negentig: Vogels van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, met de fluwelen illustraties van de Zweedse vogelkunstenaar Lars Jonsson. Onder vogelaars wordt het nog steeds gezien als dé topper onder de vogelgidsen. Helaas is het boek alleen nog tweedehands te koop, soms tegen astronomisch hoge bedragen. Ik heb zelfs een keer € 200,- geboden zien worden. Zelf ben ik in het bezit van de unieke reeks van vijf boekwerkjes die aan deze vogelgids vooraf ging. Ze verschenen in de eind jaren zeventig, waarin de vogels verdeeld werden hun leefgebieden, zoals kust en zee, park en tuin, rivieren en moerassen, de bergen.

wintervogelsVOORPLAT-1.indd Lange tijd bleef het stil rond de magische illustrator.Tot ik vorig jaar, tijdens de voorbereiding van het Vogelmagazine, van uitgeverij Kosmos hoorde dat er een nieuw boek van hem op stapel stond, over wintervogels. De verwachtingen waren hooggespannen, zeker bij mij want ik ben een groot fan van zijn werk. Een paar weken geleden plofte het boek Wintervogels (€ 29,99) op mijn bureau: 344 pagina’s met een van onze mooist gekleurde wintervogels op de cover: een paartje goudvinken.

Wintervogels, een prachtig onderwerp, want veel soorten vogels zie je in de winter ineens vaker dichtbij huis. En al helemaal in Zweden, getuige de vele winterse platen in zijn boek. En de vele soorten die hij gewoon vanuit huis heeft getekend. Zijn illustraties zijn – als vanouds – weergaloos. Ik geniet van alle pagina’s die ik omsla.

Toegegeven, ik had meer en vooral vernieuwendere illustraties verwacht van de ‘meester’. Misschien wel een gids met meer afbeeldingen van de vogels van opzij, van onderen en van boven. Zoals ooit in Vogels van Europa (met maar liefst 2700 platen!). Maar tijdens het opnieuw doorbladeren en het lezen van de zijn uitgebreide persoonlijke verhalen, werd ik er toch heel blij van. Het is net als een goede cd, die je vaker moet draaien voordat je hem echt helemaal doorhebt.

notskrika1_web
Bekijk vooral de wat uitgebreidere illustraties van dichtbij, ze komen bijna tot leven. Het is een prachtig boek geworden, dat mijn boekenkast altijd zal blijven sieren. Naast de andere, inmiddels ‘heilige’ boekwerken van zijn hand.
Nu nog hopen op een strenge winter met sneeuw, ijs en rijp op grillige takken, want dat is alweer te lang geleden. De eerste tekenen zijn er, want er zijn inmiddels al flink wat pestvogels waargenomen in Nederland. Het zijn trekvogels uit het hoge noorden en een van mijn favoriete wintervogels. Duimen maar.

Bekijk hier meer illustraties van Lars Jonsson.

Recente Editie

Meer Blog