Blauwe reflecties

René Alblas

13 January 2019 .

Een prachtige foto met blauwe reflecties. De fotograaf is Marieke van der Doef. Wat deze foto zo sterk maakt, is dat hij bijna abstract lijkt, maar dat er toch wat herkenbare onderdelen (zoals de takken) te zien zijn.

Marieke zond deze foto in voor de Roots Foto van de Maand januari wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

De redactie kiest wekelijks een Foto van de Week uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd. Wil je ook meedoen? Je kunt nog inzenden tot en met 16 januari. Het thema voor de januari wedstrijd is blauw. De winnende foto’s komen in de Roots van maart 2019.

Klik hier om mee te doen met de januariwedstrijd. Het thema voor februari is Diepte, inzenden voor dit thema kan vanaf 18 januari.

Hierbij nog wat handige tips:

• Enkele voorbeelden van fotogenieke blauwe onderwerpen: ijs, luchten, vogelveren, ogen en bloemen zoals het vergeetmijnietje en ereprijs.

• Een blauwe lucht is mooi, maar kan een beetje saai zijn. Gereflecteerd in water (een meer, een regenplas, een beek) wordt het veel spannender.

• Het blauwe uurtje is geliefd bij fotografen. Tijdens deze 10 à 15 minuten (en dus geen uur) voor zonsopgang en na zonsondergang is het licht extra blauw, vooral bij een wolkenloze lucht. Ideaal voor landschapsfoto’s met water.

• In de kleurenleer is oranje de complementaire kleur van blauw. De combinatie blauw/oranje levert dan ook een heel krachtig contrast op (wil je meer lezen over kleurenleer: google dan op Itten).

• Een polarisatiefilter verhoogt het plezier van fotograferen, vooral als je voor intens blauwe luchten gaat. Lichtstralen komen normaal van alle kanten, een polarisatiefilter ordent ze, haalt storende stralen eruit en zorgt zo voor een intense kleur. Maar pas op, zo’n filter voorkomt ook reflecties en dat is niet altijd gewenst.

• Blauwe vogelveren, bijvoorbeeld van een gaai, lenen zich uitstekend voor macrofotografie.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week