Bosparelmoervlinder met tegenlicht

René Alblas

01-08-2021 00:00:00

Prachtig deze bosparelmoervlinder, die zijn vleugels opwarmt in de ochtendzon. De fotograaf is Diana de Vries. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

Diana de Vries stuurde deze foto van een bosparelmoervlinder in voor de Roots Foto van de Maand augustus wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt tot en met 15 augustus inzenden voor de augustuswedstrijd. Het thema voor deze wedstrijd is “’s Ochtends vroeg“.

Handige tips voor het augustus-onderwerp vind je onderaan deze pagina.

Vanaf 17 augustus kun je inzenden voor de septemberwedstrijd. Het thema hiervoor is Symmetrie.

Bekijk hier alle Foto’s van de Week!

Inspiratie nodig? Kijk hier voor nog veel meer handige fototips.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

Handige tips voor de Foto van de Maand augustus wedstrijd:

• Na een regenachtige dag is er de volgende ochtend kans op laaghangende mist, in oost en noord Nederland ook wel “Witte wieven” genoemd. Deze mysterieuze witte sluiers kunnen bossen en heidegebieden extra fotogeniek maken in de vroege ochtend.

• Bereid je vroege nevellandschap-opnames goed voor. Check de avond ervoor je weerapp. En zoek overdag naar een plek met mooi uitzicht (een bloeiend heideveld met een vennetje of een ongemaaide weide met een sloot) en keer daar vlak voor zonsopgang nog eens terug. Als er mist hangt, wacht dan tot de eerste zonnestralen er doorheen prikken.

• ’s Ochtends vroeg maak je ook de mooiste macro-opnames. Als de zon net is opgekomen, is alles bedekt met dauwdruppeltjes die van ieder bloemetje of insect een sprookje maken. Is er geen dauw (meer)? Dan kun je overwegen om een bloemenspuit te gebruiken. Sommigen zweren erbij, anderen vinden dat te ver gaan…

• Duinen en zandverstuivingen zijn vroeg in de ochtend nog rustig en met een beetje geluk zijn er nog weinig storende voetsporen.

• Door de geringe hoeveelheid licht ’s ochtends vroeg zul je lange sluitertijden moeten maken. Een statief is dus geen overbodige luxe.

Recente Editie


Meer Foto van de Week