De winnaar van deze week, het damhert. Met bovendien handige fototips.
Deze prachtige plaat van een damhert is de nieuwe Roots Foto van de Week. De foto is gemaakt door Dirk de Beuckelaer. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week. Dit zegt Dirk zelf over zijn foto: “Deze majestueuze hertenbok bewaakt zijn territorium op het einde van een winderige herfstdag. Dit tijdens de bronsttijd van de damherten.”
Dirk zond deze foto van een damhert in voor de Roots Foto van de Maand januari wedstrijd.
Wil je ook meedoen?
De redactie kiest wekelijks een Foto van de Week uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd. Wil je ook meedoen? Je kunt inzenden tot en met 16 januari. Het thema voor de januari wedstrijd is blauw. De winnende foto’s komen in de Roots van maart 2019.
Klik hier om mee te doen met de januariwedstrijd.
Hierbij nog wat handige tips:
• Enkele voorbeelden van fotogenieke blauwe onderwerpen: ijs, luchten, vogelveren, ogen en bloemen zoals het vergeetmijnietje en ereprijs.
• Een blauwe lucht is mooi, maar kan een beetje saai zijn. Gereflecteerd in water (een meer, een regenplas, een beek) wordt het veel spannender.
• Het blauwe uurtje is geliefd bij fotografen. Tijdens deze 10 à 15 minuten (en dus geen uur) voor zonsopgang en na zonsondergang is het licht extra blauw, vooral bij een wolkenloze lucht. Ideaal voor landschapsfoto’s met water.
• In de kleurenleer is oranje de complementaire kleur van blauw. De combinatie blauw/oranje levert dan ook een heel krachtig contrast op (wil je meer lezen over kleurenleer: google dan op Itten).
• Een polarisatiefilter verhoogt het plezier van fotograferen, vooral als je voor intens blauwe luchten gaat. Lichtstralen komen normaal van alle kanten, een polarisatiefilter ordent ze, haalt storende stralen eruit en zorgt zo voor een intense kleur. Maar pas op, zo’n filter voorkomt ook reflecties en dat is niet altijd gewenst.
• Blauwe vogelveren, bijvoorbeeld van een gaai, lenen zich uitstekend voor macrofotografie.