De prachtige rups van de koninginnenpage

René Alblas

15 September 2019 .

“Deze rups van de koninginnenpage deed zich te goed aan de venkelplant”, schrijft fotograaf Wim Terwel bij deze fraaie, kleurige plaat. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

Wim zond deze foto van een rups van een koninginnenpage in voor de Roots-wedstrijd Foto van de Maand.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu meedoen aan de septemberwedstrijd. Het thema voor de septemberwedstrijd is “contrasten”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 15 september, 23.59 uur. Dus haast is geboden! Op 17 september start de Foto van de Maand oktoberwedstrijd. Het thema voor de wedstrijd van oktober is “geel/oranje/rood”.

Klik hier om mee te doen met de septemberwedstrijd.

rups van de koninginnepage

Om je winkansen te vergroten zijn hier alvast wat tips voor de oktoberwedstrijd, met als thema Geel/oranje/rood:

• Natuurlijk kun je kiezen voor bekende herfstattributen zoals blaadjes, paddenstoelen of bomenrijen. Maar denk ook eens aan najaarsbloemen of vruchten in de goede kleur. Ook vossen en eekhoorns kunnen een prachtige oranje gloed hebben.

• Een opvallende verkleurder is de krentenboom, in oktober worden de blaadjes intens rood.

• Als je herfstblaadjes wilt fotograferen, probeer dan vers gevallen beukenblad te vinden. Wanneer het net van de boom is, wordt het licht optimaal weerkaatst en is de kleur heel intens.

• Een polarisatiefilter versterkt de kleuren en voorkomt storende reflecties van waterdruppels. Natte herfstblaadjes krijgen een intensere kleur en blauwe luchten worden feller. Als je deze polarisatiefilter (ook wel CPL-filter genoemd) eenmaal op je lens hebt geschroefd, kun je draaien om het gewenste effect te krijgen. Pas wel op dat je nooit meerdere filters op elkaar plaatst, dat geeft ongewenste effecten en het is lastig om ze van elkaar los te krijgen.

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week