De rivier de Ourthe in prachtig ochtendlicht

René Alblas

23 January 2022 .

Het prachtige riviertje de Ourthe in de Belgische Ardennen, toont zich op haar mooist in het zachte ochtendlicht. Dirk de Beuckelaer maakte de foto. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

Dirk de Beuckelaer stuurde deze foto van de Ourthe in voor de Roots Foto van de Maand februari wedstrijd.

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de wedstrijd van februari. Het thema hiervoor is Tegenlicht. Inzenden kan tot en met 13 februari. Hieronder vind je handige tips om mee te doen. 15 Februari begint de maart-wedstrijd, het thema daarvoor is lente macro’s.

Bekijk hier alle Foto’s van de Week!

ourthe

Handige tips voor de Foto van de Maand februari wedstrijd:

  • Voor tegenlichtopnames heb je een lage zonnestand nodig, dat betekent dat je meestal vroeg uit de veren moet of dat je juist aan het eind van de dag kunt fotograferen. In de winter kun je een groot deel van de dag met tegenlicht fotograferen omdat de zon dan op zijn laagst staat.
  • Op zich heb je niet perse zon nodig om tegenlichtopnames te maken. Net voordat de zon opkomt, of als de zon net onder is, kun je ook je camera richten naar het meest verlichte deel van de lucht.
  • Bij een normale belichting ontstaan er silhouetten van dieren of planten in een tegenlichtopname. Als je dit niet wilt, kun je gebruik maken van een invulflits. Je kunt ook een serie identieke foto’s maken waarbij elke foto een andere belichting krijgt. Achteraf voeg je de foto’s uit de serie samen (in een fotobewerkingsprogramma, of soms al in de camera) tot één foto waarin alles optimaal belicht is. Deze techniek wordt HDR genoemd.
  • Als je dieren fotografeert kun je de laagstaande zon gebruiken om de veren of de vacht van jouw onderwerp te doen oplichten. Je krijgt dan een mooi lichtcontour rondom het onderwerp, waardoor het beter loskomt van de omgeving. Dit werkt het beste bij een donkere achtergrond.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week