Een kleine vuurvlinder in het gras

René Alblas

15 August 2021 .

Wat een bijzonder portret van een kleine vuurvlinder. De toelichting van de fotograaf – Karin de Jonge- : “Deze kleine vuurvlinder zit in het bedauwde gras vol druppels. Omdat ik de scherpte alleen op het lijfje legde, zijn de vleugels onscherp en lijkt het wel een onderwaterbeeld geworden. Water en vuur! “. Dit is de nieuwe Roots Foto van de Week.

Karin de Jonge stuurde deze foto van een kleine vuurvlinder in voor de Roots Foto van de Maand augustus wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt alleen vandaag, 15 augustus, nog inzenden voor de augustuswedstrijd. Het thema voor deze wedstrijd is “’s Ochtends vroeg“.

Vanaf 17 augustus kun je inzenden voor de septemberwedstrijd. Het thema hiervoor is Symmetrie.

Handige tips voor het september-onderwerp vind je onderaan deze pagina.

Bekijk hier alle Foto’s van de Week!

Inspiratie nodig? Kijk hier voor nog veel meer handige fototips.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

kleine vuurvlinder

Handige tips voor de Foto van de Maand september wedstrijd:

• Een volledig symmetrische foto maken is een hele uitdaging. Vaak zijn er links en rechts toch kleine afwijkingen, bijvoorbeeld in lichtval of in vormen. Daarom ligt de kracht van symmetrische foto’s vaak in het evenwicht tussen symmetrie en niet symmetrie. Denk bijvoorbeeld aan twee identieke vogels, waarbij de één de kop iets meer gedraaid heeft dan de ander.

• Symmetrie begint meestal met een centraal geplaatste compositie. Als je daarbij het licht van achter jezelf of achter het onderwerp laat komen, versterkt dat de symmetrie.

• Een symmetrisch beeld kan ook saai worden. Dan kan het juist goed zijn om het licht van de zijkant te laten komen, waardoor links en rechts subtiele verschillen kunnen ontstaan.

• Wat ook goed kan werken: de symmetrie van een foto doorbreken door naast een gecentreerd onderwerp nog een extra onderwerp te kiezen dat niet gecentreerd staat. Dus bijvoorbeeld door twee (identieke) bloemen in het midden en een zelfde bloem kleiner of onscherper net naast het midden te plaatsen.
 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week