Een platbuik libel op een paarse toren

René Alblas

30 June 2019 .

Deze prachtige plaat van een vrouwtjes platbuik libel is gemaakt door Meeke de Beer. De redactie van Roots is enthousiast over deze foto, vooral vanwege zijn eigenzinnige invalshoek, en koos daarom deze plaat als nieuwe Roots Foto van de Week.

De platbuik is een pionier. Deze libel vind je meestal bij kleine watertjes met weinig begroeiing. De volwassen mannetjes van de platbuik hebben een blauw lijf, de vrouwtjes hebben een bruingele kleur.

De fotograaf zegt er dit over: “Ik ben altijd erg gefascineerd door de mooie vleugels van de platbuik libel. De details komen altijd extra mooi uit als de zon er doorheen schijnt, ook het achterlijf wordt dan doorzichtig.”

Meeke zond deze foto in voor de Roots Foto van de Maand juli wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

De redactie van Roots kiest wekelijks een Foto van de Week uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd. Je kunt nu meedoen aan de juli-wedstrijd. Het thema voor de juli-wedstrijd is “Vlinders en libellen”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 22 juli. Op 24 juli start de Foto van de Maand augustus wedstrijd. Het thema voor augustus is “strand en duinen”.

Klik hier om nu mee te doen met de juli-wedstrijd.

Hierbij nog wat handige tips om mee te doen aan de juli-wedstrijd:

• Neem je tijd. Probeer niet zoveel mogelijk vlinders/libellen in één sessie vast te leggen, maar concentreer je op één diertje. Langer bestuderen zorgt voor betere foto’s.
• Gebruik een statief. Je bent weliswaar iets minder flexibel, maar het loont. Probeer wat voorwerk te doen door te bepalen waar je de meeste kans hebt op vlinders of libellen en plaats daar je statief.
• Benader vlinders heel voorzichtig om te voorkomen dat ze wegvliegen. Wanneer je een schaduw werpt over de vlinder zal hij direct wegvliegen.
• Ook libellen moet je heel voorzichtig benaderen. Hier geldt dat je het beste al van een afstand op ooghoogte van de libel kunt komen, als je het diertje dan in een rechte lijn benadert (met de camera al op de goede hoogte) heb je het minste kans om opgemerkt te woorden.

• Wil je nog meer inspiratie om betere foto’s te maken? Kijk dan eens naar de rubriek Uitgelicht op de Rootssite

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week