Een spreeuw in actie

René Alblas

20 December 2020 .

Deze prachtige plaat van een spreeuw in actie is gemaakt door Rob Groosjohan. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week. Om de foto te kunnen maken, gebruikte Rob een beetje pindakaas. “Spreeuwen zijn er dol op en dus goed naar de tuin te lokken”, aldus de fotograaf.

Rob stuurde deze foto van een spreeuw in actie in voor de Roots Foto van de Maand januari wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de januariwedstrijd. Het thema voor deze wedstrijd is “Tuinvogels”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 12 januari. Handige tips voor dit onderwerp vind je onderaan deze pagina.

Op 14 januari start de februari fotowedstrijd, het thema daarvoor is “Orde en chaos”.

Bekijk hier alle Foto’s van de Week!

Inspiratie nodig? Kijk hier voor nog veel meer handige fototips.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

spreeuw

Mannetje of vrouwtje? Bij spreeuwen is dat heel moeilijk te zien, alleen de veren van het vrouwtje zijn iets breder en in de broedperiode hebben mannetjes een blauwige ondersnavelbasis.

Handige tips voor de Foto van de Maand januari wedstrijd:

• Om vogels naar je tuin te lokken kun je natuurlijk allerlei middelen gebruiken: vetbollen, kokosnoten, zonnepitten, pinda’s en ongezouten pindakaas. Probeer je lokmiddelen wel buiten beeld te houden tijdens het fotograferen. Of verstop wat voer in een grote dennenappel die wel in beeld kan komen.

• Zorg voor een mooie grote tak in de buurt van het lokmateriaal. De meeste vogels zullen daar eerst even plaatsnemen.

• Een telelens is onontbeerlijk bij tuinvogelfotografie. Minstens 200 millimeter, en liever nog meer. Alleen brutale roodborstjes kun je eventueel met een standaardlens fotograferen.

• Een vogel op een takje, centraal geplaatst en van voor tot achter scherp. Dat klinkt een beetje saai. Probeer de vogel eens in een hoek van de foto te plaatsen. En gebruik eens een lagere diafragmawaarde, waarbij je scherpstelt op de kop

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week