Een vliegenzwam in pasteltinten

René Alblas

3 October 2021 .

Deze fraaie opname van een vliegenzwam is gemaakt door Ghita Pluijmaekers, het is de nieuwe Roots Foto van de Week. Haar toelichting: “De bekende vliegenzwam aan de rand van het bos. De achtergrond werd gevormd door de nog wat groene bladeren en het blauwe is een zeildoek van een bootje dat daar in het water lag.”

Ghita Pluijmaekers stuurde deze foto van een vliegenzwam in voor de Roots Foto van de Maand oktober wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de wedstrijd van oktober. Het thema hiervoor is Kleurige Zwammen. Inzenden kan tot en met 19 oktober.

Op 21 oktober start de novemberwedstrijd, het thema hiervoor is vliegende roofvogels.

Bekijk hier alle Foto’s van de Week!

Inspiratie nodig? Kijk hier voor nog veel meer handige fototips.

Meedoen aan de wedstrijd.

vliegenzwam

Handige tips voor de Foto van de Maand oktoberwedstrijd:

• Waar vind je de mooiste paddenstoelen? Daar kom je achter tijdens de paddenstoelen excursies van Staatsbosbeheer.

• Eén van de felst gekleurde zwammen is de kleverige koraalzwam. Deze kleine zwam (oranjegeel en vier tot acht centimeter hoog) kun je het best fotograferen als je camera op de grond staat. Eventueel kun je zelfs een kuiltje maken voor je camera.

• Een heel laag standpunt is sowieso bij paddenstoelenfotografie de beste optie. Hoe lager je de camera plaatst, des te majestueuzer de paddenstoelen eruit zien. Alleen als de paddenstoel een fotogenieke, platte hoed heeft, kan recht van boven fotograferen ook interessant zijn.

• Kijk bij het fotograferen van paddenstoelen goed naar de omgeving. Liggen er geen storende blaadjes of takjes? Haal ze dan voorzichtig weg, bijvoorbeeld met een pincet. Kijk ook goed of de paddenstoel niet (teveel) is aangevreten. Een klein hapje uit de hoed kan op je beeldscherm toch een vervelend gat blijken te zijn.

• Een macrolens is heel handig bij paddenstoelen, maar een telelens kan ook van pas komen.

• Kies voor een groot diafragma (bijvoorbeeld f/4.0 of lager) zodat je paddenstoel nog net voldoende scherpte heeft en een eventueel storende achtergrond onscherp is.

Klik hier om mee te doen met de Foto van de Maand wedstrijd.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week