Een zandhagedis in het zonnetje

René Alblas

27 September 2020 .

Deze prachtige opname van een zandhagedis is gemaakt door Annelies Vriens. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week! Vrouwtjes zandhagedissen zijn grijsbruin van kleur, de mannetjes kleuren in het voorjaar opvallend groen. Lees hier alles over de zandhagedis.

Annelies stuurde deze foto van een zandhagedis in voor de Roots Foto van de Maand oktober wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de oktoberwedstrijd. Het thema voor de oktoberwedstrijd is “Ogen”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 19 oktober. Handige tips voor dit onderwerp vind je onderaan deze pagina.

Op 21 oktober start de november/december fotowedstrijd, het thema daarvoor is “Winterlandschap”.

Bekijk hier alle Foto’s van de Week!

Inspiratie nodig? Kijk hier voor handige fototips.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

zandhagedis

Handige tips voor de Foto van de Maand oktober wedstrijd:

• Als je een oog goed in beeld wilt brengen is het belangrijk dat er een lichtje in het oog te zien is. Dat maakt het verschil tussen een “dode zwarte kraal” en een oog van een levend wezen. Zorg ervoor dat je onderwerp niet teveel in de schaduw staat en verander eventueel de hoek van waaruit je fotografeert, om het lichtje in het oog te vangen.

• Pas op met reflectie. Het kan grappig, maar ook storend werken als de fotograaf gereflecteerd wordt in het gefotografeerde oog. Vergroot de foto van het oog flink uit op je beeldscherm en bekijk of je niet per ongeluk een “selfie” hebt gemaakt.

• Als je je richt op een oog ben je bezig te abstraheren. Je laat immers een groot deel van het dier weg. Denk er goed over na wat je (behalve het oog) nog wel in beeld wilt brengen. Wat is de essentie van het dier dat je fotografeert? Een snuit, een snavel, of misschien wel een oor en een oog samen in beeld.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week