Herfstblaadjes met rijp

René Alblas

5 January 2020 .

Als in november of december de eerste nachtvorstjes komen kun je herfstblaadjes met rijp fotograferen. De rijp zorgt voor een flinke oppepper van de vaak wat grauwe herfstblaadjes, de suikerrandjes maken het geheel zeer fotogeniek.  Annemarie van den Bout maakte deze fraaie opname. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week! Dit zegt Annemarie zelf over haar foto: “Zomaar een randje bevroren blaadjes in mijn eigen tuin, na één van de eerste keren nachtvorst (30 november).”

Annemarie zond deze foto in voor de Roots Foto van de Maand januari wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de januariwedstrijd. Het thema voor de januariwedstrijd is “Wintermacro’s”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 12 januari. Op 16 januari start de Foto van de Maand februariwedstrijd. Het thema voor de wedstrijd van februari is “Kleurrijke vogels”.

Klik hier om mee te doen met de januariwedstrijd.

Om je winkansen te vergroten, zijn hier wat tips voor de januariwedstrijd, met als thema Wintermacro’s

• Als je macro-opnames maakt van onderwerpen op de grond probeer dan je camera zo parallel mogelijk aan je onderwerp te houden, dus echt recht naar beneden. Zo krijg je een mooie gelijke scherpte in het beeld. Een statief is daarbij heel handig.

• Boomstammen kunnen geweldige abstracte beelden opleveren. Maar grauwigheid ligt bij dit onderwerp op de loer. Kijk goed of er voldoende contrast is, dat kan bijvoorbeeld door een beetje afstand te nemen en je ogen half dicht te knijpen. Zie je dan nog steeds zo’n mooie structuur? Een laag zonnetje en een beetje groen kunnen helpen om je beeld te verlevendigen.

• Bekijk je macrofoto’s op een zo groot mogelijk computerscherm, of zoom in. Soms blijken de beelden dan minder scherp dan je gedacht had.

• Vergeet de compositie niet. Sommige kunstwerkjes van de natuur kunnen zo aantrekkelijk zijn dat je de omgeving helemaal vergeet. Is de omgeving boeiend genoeg? Zijn er geen storende takjes? Kun je beter later terugkomen als er mooier licht is?

• Vroeg opstaan loont. Na een nachtvorstje kun je ’s ochtends vroeg vaak rijp fotograferen.

Klik hier om mee te doen met de Roots januariwedstrijd.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week