Hooibeestje vroeg in de ochtend

René Alblas

2 June 2019 .

Dit fraaie hooibeestje is gefotografeerd door Maria van Dijk. Het vroege ochtendlicht zorgt voor een heerlijke sfeer. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week!

Maria zond deze foto in voor de Roots Foto van de Maand juni wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

De redactie van Roots kiest wekelijks een Foto van de Week uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd. Je kunt nu meedoen aan de juni-wedstrijd. Het thema voor de juni-wedstrijd is “Vroeg in de ochtend”. Inzenden voor dit thema kan nog tot en met 17 juni. Op 19 juni start de Foto van de Maand juli wedstrijd. Het thema voor juli is “vlinders en libellen”.

Klik hier om nu mee te doen met de juni-wedstrijd.

 

Hierbij nog wat handige tips om mee te doen aan de juni-wedstrijd:

  • De mooiste macrofoto’s maak je ’s ochtends vroeg. Als de zon net is opgekomen, is alles bedekt met dauwdruppeltjes die van ieder bloemetje of insect een sprookje maken. Bovendien bewegen veel libellen en vlinders nauwelijks zolang ze niet opgewarmd zijn door de zon. Pas wanneer de thermometer 17 graden aangeeft vliegen ze uit.
  • De ideale landschapsbeelden maak je ook ’s ochtends vroeg. Als het recent geregend heeft zijn er in de vroege ochtend vaak mooie nevels te zien. Zoek overdag eens naar een plek met mooi uitzicht (een bloeiend heideveld met een vennetje of een ongemaaide weide met een sloot) en keer daar vlak voor zonsopgang nog eens terug. Als er nevel hangt wacht dan tot de eerste zonnestralen er doorheen prikken.
  • Duinen en zandverstuivingen zijn vroeg in de ochtend nog rustig en met een beetje geluk zijn er nog weinig storende voetsporen.
  • Door de geringe hoeveelheid licht ’s ochtends vroeg zul je lange sluitertijden moeten maken. Een statief is dus geen overbodige luxe.
  • Op warme, wolkenloze dagen kun je tussen 11.00 en 17.00 uur beter niet fotograferen. Het licht is dan veel te hard.
  • Wil je nog meer inspiratie om betere foto’s te maken? Kijk dan eens naar de rubriek Uitgelicht op de Rootssite

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week