Kievitsbloem in bloei

René Alblas

28 March 2021 .

De kievitsbloem is een bijzondere verschijning. Fotograaf Peter van Wieringen heeft de schoonheid van deze bloem perfect vastgelegd in deze nieuwe Roots Foto van de Week. Zijn toelichting: “Dit bolgewasje komt voor in natte stroomdalen. In het Vechtdal (Overijssel) zijn nog een paar plekken waar hij van nature groeit. Een prachtig bloemetje.”

Peter van Wieringen stuurde deze foto van een kievitsbloem in voor de Roots Foto van de Maand april wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de aprilwedstrijd. Het thema voor deze wedstrijd is “Lentebloeiers”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 8 april. Handige tips voor dit onderwerp vind je onderaan deze pagina.
Op 10 april start de mei-fotowedstrijd, het thema daarvoor is “Mezen”.

Inspiratie nodig? Kijk hier voor nog veel meer handige fototips.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

Handige tips voor de Foto van de Maand april wedstrijd:

• Diverse fotogenieke lentebloeiers volgen elkaar op in deze maanden: zoals de bosanemoon en de slanke sleutelbloem langs bosranden, pinksterbloem (natte graslanden) en de gewone dotterbloem (langs het water).

• Het loont om flink door de knieën te gaan bij bloemenfotografie. Soms is ‘plat op je buik, camera op de grond’ zelfs de beste positie. Recht of schuin van boven gefotografeerde bloemen ogen vaak plat en saai.

• Vermijd fel zonlicht. Dat zorgt vaak voor zware schaduwen en dus diepzwarte plekken op je foto.

• Een speciale macrolens werkt natuurlijk prima bij bloemenfotografie. Maar met wat meer afstand en een telelens kun je ook goede resultaten bereiken. Een spannend alternatief is een groothoeklens. Kruip dan heel dicht op de bloem en kies een mooie rustige omgeving. De ideale manier om een plant in zijn habitat vast te leggen.

• Veel dezelfde bloemen in één foto zorgen voor rust en eenheid. Eén afwijkende bloem kan daarbij voor de nodige spanning zorgen. Bijvoorbeeld een veld met klaprozen en één korenbloem.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week