Oranjetipjes met tegenlicht

René Alblas

13 February 2022 .

Deze foto van oranjetipjes is gemaakt door Ruurd Visser. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week. Oranjetipjes verschijnen meestal half april, maar bij een extreem zacht voorjaar kun je ze ook al in maart tegenkomen. Hun favoriete plant is de pinksterbloem (ook op deze foto).

Ruurd Visser stuurde deze foto van twee oranjetipjes in voor de Roots-wedstrijd Foto van de Maand februari.

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de wedstrijd van februari. Maar let op, het inzenden sluit zondag 13 februari om 23.59 uut. Het thema is Tegenlicht.   15 Februari begint de maart-wedstrijd, het thema daarvoor is lente macro’s. Hieronder vind je handige tips om mee te doen aan de maartwedstrijd.

Meedoen aan de wedstrijd.

Bekijk hier alle Foto’s van de Week!

Handige tips voor de Foto van de Maand maart wedstrijd:

  • Bij lentemacro’s kun je denken aan bloemknoppen (die op uitbarsten staan) of de eerste lentebloeiers zoals sneeuwklokjes, krokussen en andere stinzenplanten. Of misschien al de eerste bosanemonen.
  • Vlak boven de grond fotograferen gaat het beste met een Gorillapod, of een speciaal grondstatief. Zo staat je camera lekker stabiel en ben je toch heel flexibel.
  • Vergeet de omgeving niet. Sommige kunstwerkjes van de natuur kunnen zo aantrekkelijk zijn dat je de omgeving helemaal vergeet. Is de omgeving boeiend genoeg? Zijn er geen storende takjes, die je even weg moet halen? Hoe staat de zon, kun je misschien beter later terugkomen als er mooier licht is?
  • Voor veel macro-opnames is een geringe scherptediepte een prima keuze. Je kunt het diafragma wat verder open zetten (f/5 of een lager getal). Dat komt goed uit als je op een donkere plek fotografeert. Want zo hoef je minder lange sluitertijden te gebruiken. Let goed op waar de scherpte in je foto komt te liggen, maak meerdere opnames van hetzelfde onderwerp en verleg de scherpte steeds een klein beetje.
  • Bekijk je macrofoto’s op een zo groot mogelijk computerscherm, of zoom in. Soms blijken de beelden dan minder scherp dan je gedacht had.

Meedoen aan de wedstrijd.

Heb je nog meer mooie foto’s die je wilt insturen? Doe dan mee aan de grote Roots Natuurfotowedstrijd 2022.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week