Een ransuil in de boom: wie kijkt naar wie?

René Alblas

17 November 2019 .

Prachtig dit portret van een ransuil , getiteld “Wie kijkt naar wie”. De maker van deze foto is Ingrid van Gulick. Dit zegt ze er zelf over: “Prachtig om te zien hoe de ransuil hoog boven in een boom naar je zit te kijken…”

Ingrid zond deze foto van een ransuil in voor de Roots Foto van de Maand november/december wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu meedoen aan de november/december wedstrijd. Het thema voor de november/december wedstrijd is “Roofvogels en uilen”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 12 december. Op 16 december start de Foto van de Maand januariwedstrijd. Het thema voor de wedstrijd van januari is “Wintermacro’s”.

Klik hier om mee te doen met de november/december wedstrijd.

ransuil

Om je winkansen te vergroten zijn hier wat tips voor de november/december wedstrijd, met als thema Roofvogels en uilen:

• Roofvogels en uilen zijn niet de makkelijkste onderwerpen om te fotograferen. Als je begint met natuurfotografie kun je het beste de techniek uitproberen op “makkelijke” vogels bij jou in de buurt zoals mussen, kraaien of spreeuwen.

• Waar vind je roofvogels en uilen? Raadpleeg vogelgidsen en verdiep je in de soorten. Kijk voor een roofvogelplek in jouw omgeving op waarneming.nl.

• Sommige fotohutten zijn een prima plek voor roofvogelfotografie. Daarnaast kan je eigen auto ook een prima plek zijn om roofvogels van (redelijk) dichtbij te fotograferen. Veel roofvogels zijn gewend aan auto’s. Maar ook al zit je achter glas, probeer bruuske bewegingen te vermijden.

• Een telelens is onontbeerlijk bij roofvogelfotografie. Minstens 200 millimeter, en liever nog meer.

• Bij stilzittende roofvogels kun je sluitertijden van 1/30 tot 1/250 hanteren (bij voorkeur met een statief of rijstzak), bij vliegende vogels kun je beter voor een kortere sluitertijd kiezen: 1/1000 of nog korter.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week