Roodborst in winters landschap

René Alblas

2 January 2022 .

Van zo’n winters landschap als op deze foto kun je op dit moment alleen maar dromen. Ellen Stegeman maakte dit fraaie portret van een roodborst in de sneeuw. 

Ellen Stegeman stuurde deze foto van een roodborstje in een winters landschap in voor de Roots Foto van de Maand januari wedstrijd.

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de wedstrijd van januari. Het thema hiervoor is Roodborstjes. Inzenden kan tot en met 13 januari. Hieronder vind je handige tips om mee te doen. 15 janauari begint de februari-wedstrijd, het thema daarvoor is tegenlicht.

Meedoen aan de wedstrijd.

winters landschap

Handige tips voor de Foto van de Maand januari wedstrijd:

  • Je kunt roodborstjes naar je tuin lokken met broodkruimels en havermout. Maar het meeste succes heb je met meelwormen. Niet heel aantrekkelijk om te kopen, maar roodborstjes zijn nu eenmaal insecteneters.
  • Leg de meelwormen laag bij grond op een beschutte plek. Probeer je lokmateriaal zoveel mogelijk buiten beeld te houden.
  • Roodborstjes zijn vrij brutaal. Met een beetje voer kun je ze heel dichtbij krijgen. Een telelens van 200 mm of meer is handig, maar dit is één van de weinige vogels die je ook zonder telelens kunt vastleggen.
  • Als je wel een telelens tot je beschikking hebt, kun je ook proberen om in te zoomen op het kopje van de roodborst. Zijn zwarte kraalogen kunnen voor indringende portretten zorgen.
  • Probeer de vogels op ooghoogte te fotograferen. Dan wordt je foto veel sprekender.
  • Een roodborst op een takje, midden in het beeld geplaatst, is heel klassiek. Probeer eens te variëren met de compositie. Plaats hem bijvoorbeeld in de linkeronderhoek, als zijn blik dan naar de rechterbovenhoek is gericht, ontstaat er een mooie diagonale lijn. Mooie actiefoto’s maak je van een zingend roodborstje, of een roosborstje in het water.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week