“Deze kleine Siberische grondeekhoorn zat onder een blaadje verscholen en precies viel er een streepje licht op zijn koppie”, aldus fotograaf Sacha Bijkerk. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week!
De Siberische grondeekhoorn komt oorspronkelijk alleen in Azië voor, maar is inmiddels als exoot ook in Nederland (Brabant) en België (onder andere Zoniënwoud) waar te nemen.
Sacha Bijkerk stuurde deze foto van een Siberische grondeekhoorn in voor de Roots Foto van de Maand maart wedstrijd.
Wil je ook meedoen?
Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de maartwedstrijd. Het thema voor deze wedstrijd is “Kleine knagers”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 14 maart. Handige tips voor dit onderwerp vind je onderaan deze pagina.
Op 16 maart start de april fotowedstrijd, het thema daarvoor is “Lentebloeiers”.
Bekijk hier alle Foto’s van de Week!
Inspiratie nodig? Kijk hier voor nog veel meer handige fototips.
Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.
Handige tips voor de Foto van de Maand maart wedstrijd:
• Voor de meeste (wilde) knaagdieren is een telelens van minimaal 200 millimeter onontbeerlijk. Een tele-zoomlens is extra handig, omdat de diertjes zich snel verplaatsen heb je veel verschillende afstanden te overbruggen.
• Veel muizen (waaronder de huismuis) blijven min of meer actief in de winter, alleen de hazelmuis, relmuis en eikelmuis houden een winterslaap.
• Weet je een plek waar eekhoorns zitten, dan kun je overwegen om ze te lokken. Zoutloze pindakaas, zonnepitten, rozijnen en hazelnoten zijn goede lokmiddelen. Als je dit regelmatig doet, gebruik dan afwisselende lokmiddelen, een eenzijdig menu is niet goed voor de gezondheid.
• Gaaien komen vaak op hetzelfde voer af als eekhoorns. Dus op een plek waar je veel gaaien ziet, leven waarschijnlijk ook eekhoorns.
• Veel knaagdieren leven in het bos. En daar zijn de lichtomstandigheden niet optimaal. Je hebt vaak met langere sluitertijden te maken. Een statief of rijstzak is dus aan te raden.