Spetterende ijsvogel in actie

René Alblas

06-09-2020 00:00:00

Deze schitterende plaat van een spetterende ijsvogel is de nieuwe Roots Foto van de Week. Jan Meeus is de fotograaf. Dit zegt hij er zelf over: “Het doel: een vliegbeeld maken van een ijsvogel met prooi. Manueel scherpstellen op de plaats waar je denkt dat hij gaat duiken, een korte sluitertijd en hoge ISO en… schieten maar! Een honderdtal foto’s waarvan er slechts een handvol in focus zijn. Missie geslaagd!”

Jan stuurde deze foto van een spetterende ijsvogel in voor de Roots Foto van de Maand september wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de septemberwedstrijd. Het thema voor de septemberwedstrijd is “Waterdieren”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 15 september. Handige tips voor dit onderwerp vind je onderaan deze pagina.

Op 17 september start de oktober fotowedstrijd, het thema daarvoor is “Ogen”.

Bekijk hier alle Foto’s van de Week!

Inspiratie nodig? Kijk hier voor handige fototips.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

Handige tips voor de Foto van de Maand september wedstrijd:

• Eenden, zwanen en ganzen zijn voor de hand liggende waterdieren. Maar denk ook eens aan kwallen, drieteenstrandlopers, schaatsenrijders, bevers, otters, salamanders, dolfijnen en walvissen. Of misschien ontmoet je wel een zwemmend edelhert….
• Probeer zwemmende dieren (zoals eenden en ganzen) vanuit een zo laag mogelijk standpunt te fotograferen. Van bovenaf gefotografeerd worden je foto’s niet zo aansprekend.
• Pas op bij witte zwanen en witte ganzen. Als je ze fotografeert in het zonlicht met een donkere (water)achtergrond, heb je kans dat de dieren overbelicht raken. Er ontstaan uitgebeten witte vlekken. Iets onderbelichten is de oplossing.
• Wil je dieren onderwater fotograferen, bijvoorbeeld vissen? Dan kun je natuurlijk met een onderwaterhoes voor je camera zelf ook een duik nemen. Soms kunnen aquaria (in dierentuinen) ook goede resultaten opleveren. Reflectie in het glas kun je voorkomen door een polarisatiefilter te gebruiken.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

Recente Editie

Meer Foto van de Week