Deze staartmees zorgt voor een feestje bij fotograaf Annie Keizer: “Elke winter komt er wel een groepje staartmezen naar onze voedertafel. Soms zit er een witkoppige tussen. En als het dan sneeuwt…dan kan mijn dag niet meer stuk.” Het is inderdaad een verrassend gezicht zo’n witkoppige staartmees, normaal is de bovenkant van hun kop zwart met wit.
Annie stuurde deze foto van een witkoppige staartmees in de sneeuw in voor de Roots Foto van de Maand november/december wedstrijd.
Wil je ook meedoen?
Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de januariwedstrijd. Het thema voor deze wedstrijd is “Tuinvogels”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 12 januari. Handige tips voor dit onderwerp vind je onderaan deze pagina.
Op 14 januari start de februari fotowedstrijd, het thema daarvoor is “Structuur en chaos”.
Bekijk hier alle Foto’s van de Week!
Inspiratie nodig? Kijk hier voor nog veel meer handige fototips.
Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.
Handige tips voor de Foto van de Maand januari wedstrijd:
• Om vogels naar je tuin te lokken kun je natuurlijk allerlei middelen gebruiken: vetbollen, kokosnoten, zonnepitten, pinda’s en ongezouten pindakaas. Probeer je lokmiddelen wel buiten beeld te houden tijdens het fotograferen. Of verstop wat voer in een grote dennenappel die wel in beeld kan komen.
• Zorg voor een mooie grote tak in de buurt van het lokmateriaal. De meeste vogels zullen daar eerst even plaatsnemen.
• Een telelens is onontbeerlijk bij tuinvogelfotografie. Minstens 200 millimeter, en liever nog meer. Alleen brutale roodborstjes kun je eventueel met een standaardlens fotograferen.
• Een vogel op een takje, centraal geplaatst en van voor tot achter scherp. Dat klinkt een beetje saai. Probeer de vogel eens in een hoek van de foto te plaatsen. En gebruik eens een lagere diafragmawaarde, waarbij je scherpstelt op de kop