Vuurlibellen in de zon

René Alblas

20 October 2019 .

Deze schitterende opname van twee vuurlibellen in de zon is gemaakt door Ruurd Visser. Vuurlibellen zijn opvallend rode. middelgrote libellen die ook in Nederland te zien zijn, van begin mei tot begin oktober. De redactie is enthousiast over deze plaat en koos hem als de nieuwe Roots Foto van de Week.

Ruurd zond deze foto van vuurlibellen in voor de Roots Foto van de Maand oktober wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu meedoen aan de oktoberwedstrijd. Het thema voor de oktoberwedstrijd is “Rood/oranje/geel”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 20 oktober. Op 22 oktober start de Foto van de Maand novemberwedstrijd. Het thema voor de wedstrijd van november is “uilen en roofvogels”.

Klik hier om mee te doen met de oktoberwedstrijd.

Om je winkansen te vergroten zijn hier alvast wat tips voor de novemberwedstrijd, met als thema Roofvogels:

• Roofvogels en uilen zijn niet de makkelijkste onderwerpen om te fotograferen. Als je begint met natuurfotografie kun je het beste de techniek uitproberen op “makkelijke” vogels in de buurt zoals mussen, kraaien of spreeuwen.

• Waar vind je roofvogels en uilen? Raadpleeg vogelgidsen en verdiep je in de soorten. Kijk voor een roofvogelplek in jouw omgeving op waarneming.nl.

• Sommige fotohutten zijn een prima plek voor roofvogelfotografie. Daarnaast kan je eigen auto ook een prima plek zijn om roofvogels van (redelijk) dichtbij te fotograferen. Veel roofvogels zijn gewend aan auto’s. Maar ook al zit je achter glas, probeer bruuske bewegingen te vermijden.

• Een telelens is onontbeerlijk bij roofvogelfotografie. Minstens 200 millimeter, en liever nog meer.

• Bij stilzittende roofvogels kun je sluitertijden van 1/30 tot 1/250 hanteren (bij voorkeur met een statief of rijstzak), bij vliegende vogels kun je beter voor een kortere sluitertijd kiezen: 1/1000 of nog korter.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week