Weidebeekjuffer in het groen

René Alblas

08-09-2019 00:00:00

Een mooi blauw-groen contrast in deze foto van een weidebeekjuffer. De fotograaf is Jannette van der Boon, zij gaf deze foto de titel “bright light”. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week!

Jannette zond deze foto van een weidebeekjuffer in voor de Roots Foto van de Maand september wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd. Je kunt nu meedoen aan de september-wedstrijd. Het thema voor de september-wedstrijd is “Contrasten”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 15 september. Op 17 september start de Foto van de Maand oktober wedstrijd. Het thema voor de wedstrijd van oktober is “Geel/oranje/rood”.

Klik hier om mee te doen met de september-wedstrijd.

weidebeekjuffer

Hierbij wat tips voor de septemberwedstrijd:

• Contrasten in kleur kunnen je foto heel spannend maken. Het mooiste contrast krijg je van kleuren die complementair zijn. Zoek in Google naar de uitvinder van de complementaire kleuren Johannes Itten. Geel blijkt bijvoorbeeld het sterkst te werken naast paars.

• Een contrast dat ook altijd goed werkt is het warm-koud contrast. Denk daarbij aan warme oranje/rode tinten in combinatie met grijs/blauwe tinten in één foto. Je kunt het ook heel letterlijk uitbeelden met een opkomende zon boven een berijpte tak.

• Felle kleuren tegenover sombere tinten kunnen ook een spannend beeld opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een knalrode vliegenzwam of een knalgele koraalzwam in een sombere bosomgeving.

• Het sterkste contrast is natuurlijk zwart-wit. Hoe harder het licht, hoe heftiger het zwart en het wit in je foto worden. Je camera kan moeite hebben met grote contrasten, zoals een wit bloemetje in een donker bos. Als er veel donkere vlakken in de foto zijn, zullen de lichte delen automatisch overbelicht raken. Dan moet je dus wat gaan experimenteren met onderbelichten.

• Wil je nog meer inspiratie om betere foto’s te maken? Kijk dan eens naar de rubriek Uitgelicht op de Rootssite

 

 

Recente Editie

Meer Foto van de Week