Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines


Landschappen door de lens: rivierenlandschap

Marloes Blom

12 mei 2025 .

rivierenlandschap zwarte sterns

Karin de Jonge en Erik Nevels zijn bevlogen natuurfotografen uit Limburg. In deze rubriek beschrijven en fotograferen zij elke maand een ander landschapstype van de Lage Landen – op hun eigen manier, een foto is immers geen plaatje maar de weergave van een beleving. Gebruik de tips en beleef het mee! In Roots mei staan rivierenlandschappen centraal in Landschappen door de lens.

De Schelde, Maas, Rijn, Waal en IJssel stroomden ooit als woeste rivieren door Nederland en België. Tegenwoordig wordt het water in bedwang gehouden door versterkte oevers, kribben en dijken. In de uiterwaarden gaan natuur(herstel) en waterbeheer hand in hand. Welkom in het dynamische rivierengebied.

Het rivierengebied: dynamisch alom

Dynamisch is het rivierengebied zeker, met een landschap dat voortdurend verandert. Regelmatig treden de rivieren buiten hun oevers. De uiterwaarden lopen dan (deels) onder water, waardoor bomen en struiken natte voeten krijgen. De graslanden in de uiterwaarden, die in Vlaanderen overigens beemden of meersen worden genoemd, zijn vruchtbaar en voedselrijk. Weidevogels zoeken hier naar insecten en wormen. Waar de rivier ooit stroomde, liggen nu plassen, moerasgebieden en ooibossen met vooral populieren. Het is een mooi thuis voor de purperreiger en de zwarte stern. Je kunt er zelfs het hoempende geluid van de roerdomp horen en de visarend zien jagen. Op de drogere delen van de uiterwaarden lopen grote grazers zoals koniks en galloways.

Visdief

De visdief op de foto heeft het water van de Bisonbaai in de Millingerwaard verlaten zonder vis. Als een centrifuge tolt hij in de rondte en schudt zo het water van zich af. Heeft deze fotograaf even geluk; de kans dat zo’n foto nog een keer lukt, is bijzonder klein. Maar geluk vergt ook voorbereiding: zo moet je op de juiste plek zijn, je moet weten wat je kunt verwachten, geduld hebben en uiteraard de juiste camera- instellingen gebruiken.

Visdief. Sony A7M4 op 600 mm, 1/4.000s, f/8, ISO 4.000. Foto: Erik Nevels

Vlinders

De afwisseling van natte en droge gebieden in de uiterwaarden van rivieren, zoals hier aan de Maas in Noord-Limburg, zorgt voor ideale omstandigheden voor vele vlindersoorten, waaronder het bruin blauwtje. Wanneer vlinders nectar verzamelen, lukt het soms weleens om ze met een macrolens behoedzaam te benaderen. Zorg dat beide vlinders zich op dezelfde afstand van je camera bevinden, zodat ze allebei scherp op de foto komen.

Sony A7M4 op 90 mm, 1/125s, f/9, ISO 640. Foto: Karin de Jonge

Voorjaarssoorten in het rivierenlandschap

  • Vogels: aalscholver, veel eenden- en ganzensoorten, graspieper, visdief, blauwe reiger, grote zilverreiger, lepelaar en dodaars.
  • Reptielen en amfibieën: pad, groene kikker, bruine kikker, kleine watersalamander en ringslang.
  • Insecten: weidebeekjuffer, glazenmaker, oranje zandoogje, kleine vuurvlinder, grote spinnende waterkever, waterschorpioen, moerassprinkhaan, blauwvleugelsprinkhaan, veldhommel en rosse metselbij.
  • Zoogdieren: bever, vos, ree en konijn.
  • Planten: wilg, zwarte els, zomereik, riet, gele lis, pinksterbloem en zwanenbloem.

Natuurgebied De Millingerwaard: zo maak je de mooiste foto’s

In natuurgebied De Millingerwaard laten Karin en Erik, in deze video, zien hoe je de mooiste foto’s maakt.

Meer tips voor mooie foto’s in dit landschap vind je in Roots mei.

Landschappen door de lens: eerdere afleveringen

Foto bovenaan: Karin de Jonge

Hart voor de natuur: klik hier voor  tips voor verantwoord fotograferen