Zeldzame grote vos neemt toe

De grote vos was voorheen zeldzaam in Nederland. Maar de laatste jaren wordt deze fraaie kanjer steeds vaker gezien en plant hij zich nu ook voort. Je maakt nu de beste kans hem te zien.

Roots is hét magazine dat je midden in de natuur brengt met adembenemende natuurfotografie, prachtige natuurreportages en tips geeft om zelf de mooiste foto’s te maken!

Nieuws

Camera’s Beleef de lente staan weer aan

De camera’s van Beleef de lente staan weer aan. Het is direct genieten van de bosuil die al eieren aan het leggen is, en de zeearend komt ook al geregeld op inspectie. Gaat dat zien!

sleedoorn
Nieuws

Sleedoorn: voorbode van het voorjaar

Als het landschap in maart nog kaal en grauw is, toont de sleedoorn al haar prachtig witte tooi. Een voedselparadijs voor vroege insecten, en een topplek voor vogels die er veilig kunnen broeden.

Nieuws

Hazen aan de rammel

Hazen zijn bikkels. Hun paartijd ligt midden in de winter, zelfs al ligt er sneeuw. Maar nu het de komende dagen zachter wordt buiten, krijgen ze het helemaal op de heupen. Dan rennen ze in treinen achter elkaar aan. Geweldig mooi gezicht!

Roots maart
Nieuws

Nu verkrijgbaar: Roots maart

Het is nog februari, maar de lente lonkt. Met Roots maart haal je ‘m vast een beetje in huis! Een voorproefje van de onderwerpen, van wandelen tot fotografie.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!

Nieuws

Landelijke mollentelling: waar is de mol?

Mollen houden geen winterslaap. Sterker nog: juist nu gaan ze op zoek naar de vrouwtjes. Ze zijn extra actief. Daarom wordt komend weekend de landelijke mollentelling gehouden. Doe jij ook mee?

dierensporen herkennen
Nieuws

In de ban van dierensporen (herkennen)

Spoorzoeker Jeroen Kloppenburg is in de ban van dierensporen herkennen. Hij ontdekte dat hij dassen ging begrijpen door hun sporen te onderzoeken. Dat bleek zo te werken voor alle dieren.

goudjakhals
Nieuws

Goudjakhals bijt schaap dood in Overijssel

Na de wolf lijkt nu ook de goudjakhals zich verder te verspreiden over Nederland. Voor het eerst is het kleine neefje van de wolf opgedoken in Overijssel, blijkt uit DNA-onderzoek van BIJ12.

Nieuws

Dood hout doet leven

Wist je dat 10 procent van alle soorten op land afhankelijk zijn van dood hout? En in een bos zelfs 40 procent? Dood hout doet leven! In de vorm van duizenden insecten, vleermuizen, vogels, paddenstoelen, mossen en korstmossen. Ze hebben allemaal dood hout nodig om te overleven…

Sea Rangers
Nieuws

Meevaren met de Sea Rangers

Sea Rangers voeren ecologische projecten uit op zee, om biodiversiteit in oceanen te herstellen. Én om jongeren te informeren over ecologie.

vliegende eekhoorn
Nieuws

De Japanse vliegende eekhoorn (Ezo momonga)

Het Japanse woord voor schattig is kawaii. En als één dier de belichaming is van dat woord, is het wel de Ezo momonga, de vliegende eekhoorn die in de bossen van Hokkaido leeft. Natuurfotograaf Tony Wu trotseerde drie winters in de dichte bossen van Japans noordelijkste hoofdeiland om deze hoogvliegers in beeld te brengen.

oesters parels
Nieuws

Waarom maken oesters parels?

Wie droomt er niet van: je opent een oester en vindt een prachtige parel. Roots vraagt zich af: waarom maken oesters parels.