Living Planet Report Nederland 2023: lichtpunten in een belaagde natuur
Het Wereld Natuur Fonds heeft het Living Planet Report Nederland 2023 gepresenteerd. De Nederlandse natuur staat ‘flink in het rood’, maar er zijn ook diverse lichtpunten.
Het Wereld Natuur Fonds heeft het Living Planet Report Nederland 2023 gepresenteerd. De Nederlandse natuur staat ‘flink in het rood’, maar er zijn ook diverse lichtpunten.
Afgelopen weekend verscheen een nieuwe topper op het gebied van vogelgidsen: Vogels van Europa. Lees hier waarom dit een meesterwerk is!
Het natuurshot van deze week – een gamma-uil die zijn lange tong uitrolt – is gefilmd door Malvi Wróblewska.
Natuurfotograaf en -filmer Henkjan Kievit bezocht voor Roots talloze fotohutten in Nederland en België. Genoeg inspiratie om zijn eigen fotohut te bouwen, in Vijfheerenlanden.
In Roots april duiken we in de wereld van witjes, bevers en bultruggen. We tonen prachtige foto’s van natuurfotograaf Wouter Pattyn en lezersfoto’s van spechten, en maken verkwikkende lentewandelingen – onder meer door een wilde narcisvallei.
Ben je op naar een geschikte verrekijker of telescoop, maar wil je ze eerst eens in alle rust buiten uittesten, kom dan naar de Verrekijker Demodag op zondag 2 april in Havelte.
Op zaterdag 25 maart is het Grote Schelpenteldag. Lees hier op welke stranden in Nederland en België je kunt tellen, en hoe dat precies gaat. Plus: download een handige schelpenkaart – zodat je de verschillende soorten herkent.
Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!
De een snijdt vlees uit zijn prooien, de ander elektrocuteert ze. De vissen in deze top 10 hebben één ding gemeen: ze geven je de rillingen.
Het natuurshot van deze week – twee eekhoorns die noten eten en schommelen – is gefilmd door Marlies Cuisinier.
De eerste lepelaars zijn alweer geland in Nederland en beginnen meteen aan hun nesten te bouwen. Lees hier waar je dat met eigen ogen van dichtbij kunt zien!
Roots wandelt op de Marker Wadden. Op een zomerse voorjaarsdag geven het witte zand en het blauwe water voor een tropisch waddengevoel.
De 96-jarige Sir David Attenborough maakt nog steeds tv. Voor zijn nieuwste natuurdocumentaire ‘Wild isles’ blijft hij dicht bij huis. Hij toont de natuur van Groot-Brittannië en Ierland: van orka’s tot papegaaiduikers.
Een vrouwtjesmol heeft een pseudo-penis, en de mol verlamt zijn prooien voordat hij ze eet. Lees hier 13 fascinerende weetjes over de mol.
Als de temperatuur rap stijgt, maak je kans op smurfblauwe heikikkers. Ook andere kikkersoorten worden wakker, gaan paren en leggen eieren. Daarom is het deze week ook Landelijke Kikkerdrilweek.
Heerlijk toch, opladen midden in de natuur? In ‘Ultiem buitengeluk’ vind je fijne logeerplekken op mooie plekken, Roots deelt er drie.
Het natuurshot van deze week – een zanglijster die rustig zit te zingen in de regen – is gefilmd door Chris Biesheuvel.
Zodra het lente zonnetje warmer wordt, zoals afgelopen weekend, vliegen de eerste vlinders rond. Lees hier waarom en welke soorten dat zijn…