De grote keizerlibel: 2 hotspots

Marloes Blom

28 June 2023 .

grote keizerlibel

Field characters: 66-84mm, abdomen: 50-61mm, Hw: 45-52mm. Blue Emperor is presently a common species, which is only absent from parts of the northern provinces of Groningen and Friesland. It is found at most larger bodies of standing water. Compared to the pre-1990 period, the species has increased strongly. So is with other dragonflies, Blue Emperor has benefit of the gradual warming in the last decades. The largest Aeshnid in most of our area and common Species in the Netherlands..

De meest imposante libel die in Nederland voorkomt is de grote keizerlibel. Met een lijf van 8,5 centimeter lang doet deze libel zijn naam eer aan en is hij prachtig om te zien. In Roots juli-augustus, een extra dik zomernummer, tippen we vijf hotspots van deze knappe libel. Online delen we er vast twee: een in Nederland (Zuid-Holland) en een in België.

1. Prielenbos (Zuid-Holland)

Als je over de vlonders van het Prielenbos bij Zoetermeer wandelt, fladderen de libellen vrolijk in het rond. De grote keizerlibellen vallen extra goed op omdat ze zo groot zijn. Het Prielenbos is een spontaan ontstaan moerasbos met open natte stukken en wat meer begroeide bosachtige delen, dus ideaal voor grote keizerlibellen om op insecten te jagen en om er onder de waterplanten eitjes af te zetten. Het is er op zondag vaak wat druk, maar als natuurliefhebber kun je op zonnige doordeweekse dagen rustig genieten van de libellen.
Waar: aan de noordkant van de Zoetermeerse Plas is een grote parkeerplaats voor auto’s en fietsers (Strand 1, Zoetermeer). Loop vandaar het Prielenbos in.
Ook te zien: als extraatje is het ook de moeite waard om 7 km verderop een kijkje te nemen in het Libellenreservaat Rokkeveen, dat in 2013 deze status heeft gekregen. Het ligt in de poldertuinen achter de stadsboerderij Balijhoeve (Kurkhout 100, Zoetermeer). In sommige jaren worden er wel 27 soorten libellen geteld.
Horeca: restaurant Aa­zicht

Lees ook:
De libel in 7 wonderlijke weetjes

Voor 1950 kwamen er nauwelijks grote keizerlibellen in Nederland voor. Foto: Getty Images

2. Kalmthoutse heide (België)

De Kalmthoutse Heide, op de Nederlands-Belgische grens, is een prettige plek voor de grote keizerlibel. Er zijn namelijk allerlei vennen om eitjes in te leggen. De heidestruikjes en bosranden geven bovendien luwte, zodat de insecten die de grote keizerlibel eet kunnen rondvliegen; omdat er zo veel andere libellensoorten en waterjuffers zijn, hoeft de grote keizerlibel geen honger te lijden. Omwonenden hebben er decennialang voor gepleit om de heide te ontginnen, maar niettemin kreeg het in 1968 een beschermde status. Inmiddels horen 3.750 hectare bos, heide en vennen bij het Grenspark Kalmthoutse Heide.
Waar: vanaf de vier toegangspoorten kun je verschillende bewegwijzerde wandelroutes lopen (grensparkkalmthoutseheide.com).
Ook te zien: minimaal 19 libellensoorten, waaronder de zeldzame venwitsnuitlibel.
Horeca: diverse horeca in de buurt, onder meer de Kiekenhoeve in Essen.

Lees ook:
Wandeltip: hoor de stilte van grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide

Tekst: Monique van Klaveren  Foto bovenaan: Getty Images

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws