Roots-podcast: waarom is de wolf hét symbool van de wildernis?

Daniël Mulder

20 maart 2020 .

De negende aflevering van de Roots-podcast ‘Het Jaar van de Wolf’ is nu te luisteren. Martin Drenthen, milieufilosoof aan de Radboud Universiteit Nijmegen, legt uit waarom de wolf symbool staat voor wildernis.

Het Jaar van de Wolf is een serie in natuurmagazine Roots. Daarvoor gaat Roots-redacteur Daniël Mulder in gesprek met mensen die zich bezighouden met wolven. Want de wolf loopt nu rond in Nederland, maar wie is de wolf eigenlijk? En hoe om te gaan met dit mysterieuze roofdier?

Foto: iStock

Nieuwe aflevering: filosoferen over de wolf

Vanaf de woning van Martin Drenthen, die als milieufilosoof werkt aan de Radboud Universiteit, is het een klein stukje wandelen naar het Nijmeegse Goffertpark. De ochtend is grijs en kil. Waterdruppels bungelen aan boomtakken. Hier en daar zingt een merel en roffelt een specht.

Zo’n vleugje stadsparknatuur past prima bij de onderwerpen waar Drenthen over nadenkt. Zo heeft hij Natuur in mensenland geschreven, een boek met essays waarin hij filosofische vragen stelt; over wat echte natuur precies is, wat we verstaan onder wildernis en welke relatie de mens heeft met het landschap. Ook schreef hij mee aan het boek De wolf is terug! 

Wilderniswolf

Met op de achtergrond het stadion van voetbalclub NEC, stel ik Drenthen de vraag waarom de wolf symbool staat voor het wildernisgevoel. Drenthen: “In alle verhalen over de wolf is hij de bewoner van de wilde wereld, een plaats ver buiten de stad waar het gevaarlijk is. Door de eeuwen heen is zo het beeld ontstaan dat de wolf leeft in gebieden waar geen mensen zijn. Tegenstanders zeggen daarom vaak: de wolf is een wild dier en die hoort in de wildernis, maar dat beeld klopt niet. Hij leefde ook altijd al in cultuurlandschappen. Overigens doen wolvenknuffelaars hetzelfde: zij zien de wolf als symbool voor de ongeschonden natuur waar alles nog goed is.”

Ben je nieuwsgierig wat deze milieufilosoof nog meer heeft te vertellen? Het complete gesprek kun je hieronder luisteren. Deze podcast is ook te beluisteren via Spotify en iTunes.

Roots-podcast: meer luisteren?

Foto header: Melchert Meijer zu Schlochtern


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast