Mooi Madeira

Paul Bohre

30 mei 2018 .

Roots lezer Miranda Zutt bezoekt met een natuurclubje uit Alkmaar en omstreken een paar keer Madeira, een groen en bergachtig eiland voor de kust van Afrika. Door de overweldigende natuur, vele bijzondere planten en dieren, wordt ze verliefd op het mooie eiland. Zo zelfs, dat ze er recent een magazine over maakte. Ze wil haar ervaringen graag delen met andere lezers.

 

Madeira is een bijzonder groen en bergachtig eiland voor de kust van Afrika. Door de afgelegen ligging komen er op het eiland veel bijzondere soorten dieren en planten voor, waaronder een aantal endemen. Soorten die alleen daar voorkomen, zoals bijvoorbeeld de Madeirahagedis. Je vindt ze gewoon in de parken van Funchal, de grootste stad van het eiland. Net als de Madeiragoudhaan, die ook alleen op Madeira voorkomt. En wat te denken van de prachtige vlinders die er rondfladderen, zoals de monarchvlinder en het klein tijgerblauwtje.

Mooi Madeira

De Madeiragoudhaan komt alleen op dit eiland voor. Foto: Pierre van der Wielen

Laurierwoud

Voor andere bijzondere soorten vogels moet je wat meer moeite doen. De trocazduif is een stuk schuwer en vind je in het ongerepte laurierwoud. Vroeger was het hele eiland bedekt met laurier, maar al snel na de Portugese ontdekking van het eiland in 1425 werd begonnen met de kap. Dit gebeurde voornamelijk aan de zonnige zuidzijde van het eiland waardoor het aan de noordzijde gelukkig gespaard is gebleven. Het is de rustige kant van het eiland, mysterieus met laaghangende bewolking, maar met veel bijzondere planten, insecten en vogels.

Mooi Madeira

Madeira is een ruig bergachtig eiland. Foto: Miranda Zutt

Mooi Madeira

Nog veel mysterieuzer zijn de freira’s, stoere stormvogels, die midden op het eiland op 1800 meter hoogte hun nesten bouwen. Zo’n 75 paar broeden hier en dat maakt ze dus zeer zeldzaam en kwetsbaar. Je kan ze met speciale avondexcursies in het donker terug zien keren naar hun nesten. waarbij ze angstaanjagende geluiden maken. Om de landbouwgronden aan de zonnige, droge zuidzijde van voldoende water te voorzien werden irrigatiekanaaltjes aangelegd, zogenaamde levada’s. Daarlangs werden smalle onderhoudspaden aangelegd waardoor je prachtige wandelingen kan maken. Madeira is een supermooi eiland.

Dolfijnen

Een andere absolute must is een boottochtje op de oceaan.

Maar liefst 29 soorten walvisachtigen en dolfijnen kun je rond Madeira zien. Maar ook de onechte karetschildpad en bijzondere soorten zeevogels als Bulwers stormvogel, Madeirastormvogeltje, bont stormvogeltje en de Desertasstormvogel.

Kijk hier voor meer natuurtips en het magazine Madeira &natuur


Meer Reizen