Scholekster terug in de wijk

Je kunt hem binnenkort weer verwachten: de scholekster. Een opvallende en vooral ook luidruchtige verschijning die tegenwoordig zelfs op daken in de stad woont. 2023 is ook verkozen tot Jaar van de scholekster.

Aanbieding!

Roots het magazine dat je midden in de natuur brengt

Vogels

goudhaan
Podcast

Nieuwe podcast: ijl en hoog zingt de piepkleine goudhaan

In januari en februari zijn ze soms al te horen, maar halverwege maart begint de goudhaan echt volop te zingen. Het geluid is ijl, dun, hoog en klinkt een beetje zacht op de achtergrond. De golvende zang ontgaat je in een bos met andere vogelgeluiden makkelijk. Herken je de zang van de goudhaan eenmaal, dan ben je verkocht… luister maar.

Vogels

Drie hotspots van de blauwborst

Met zijn prachtige blauwe borst is de blauwborst een betoverende verschijning. Wil je hem zelf zien en horen? Roots deelt drie hotspots.

Nieuws

Succesvolle zeearend

In 2006 broedde het eerste zeearendpaar in Nederland. Toen een sensatie onder vogelaars. Inmiddels zeilt de vliegende deur over alle provincies en is het aantal broedparen gestegen tot dertig. Een ongekend succesverhaal.

Vogels

Kijk uit naar de roodborsttapuit

De komende tijd maak je weer kans op het opgewekte scherpe ‘wie-tak’ of fluitende ‘wiet’ geluid vanuit de top van een struik. De roodborsttapuit, een druk vogeltje, keert in maart weer terug uit het zuiden.

Nieuws

Eerste lepelaars geland

De eerste lepelaars zijn alweer geland in Nederland en beginnen meteen aan hun nesten te bouwen. Lees hier waar je dat met eigen ogen van dichtbij kunt zien!

Vogels

Verschil man-vrouw koolmees

De koolmees komt in bijna iedere tuin voor. Maar wat weet jij eigenlijk over deze prachtige vogel? Kun jij het verschil zien tussen man en vrouw?

The pied avocet (Recurvirostra avosetta) scything its bill from side to side in water; a feeding technique that is unique to the avocet. Wommels, Friesland, The Netherlands

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!

Nieuws

Eerste grutto’s alweer terug

De eerste grutto’s zijn alweer terug in het land. Onder andere op het bekende Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel. Heerlijk om hun geluid weer ter horen. Op naar het voorjaar!

Vogels

Sperwer in de stad

De sperwer is een supersnelle en wendbare jager die steeds vaker in de stad gezien wordt. Lees hier waarom dat zo is.