Buitenlandgevoel in Nederland: wandel door het Limburgse Gulpdal

Daniël Mulder

10-04-2021 00:00:00

Gulpdal

In het diepe zuiden van Limburg slingert de Gulp door een kleinschalig landschap, omzoomd door bloemrijke weiden. Zwerf met deze Roots-route over de steile paden van het Bovenste Bos en verken de oevers van het bergbeekje de Gulp.

Gulpdal

Limburgers spreken graag van bergen. Hoewel het hoogste punt van deze Roots-route op ‘slechts’ 230 meter hoogte ligt, zorgt het hoogteverschil steeds voor spectaculaire vergezichten op deze Roots-wandeling rond Slenaken.

Het Gulpdal vormt het hart van deze wandelroute. Dit lieflijke lentedal omarmt je onderweg als een bonte lappendeken. Het ene moment loop je over het weiland van de boer, het volgende moment door een vochtig bos. Zo valt er steeds weer iets nieuws te ontdekken. Waar je in het bos struikelt over de dotterbloemen, sleutelbloemen en vergeet-mij-nietjes, kun je in de graslanden niet om de pinksterbloemen, grote vossenstaarten en paardenbloemen heen. Enkele oranjetipjes en klein geaderd witjes fladderen rond. Vanuit een els klinkt het drukke, heldere liedje van een winterkoning.

Gulpdal

Lente in het Gulpdal

Dat het volop lente is bewijzen niet alleen de fruitbomen, zoete kersen en sleedoorns die het landschap zo fraai aankleden. Ook de bosbodem ontwaakt. Grote groepen bosanemonen bloeien juist nu. Heb je ook zin om je onder te dompelen in de lentenatuur van Zuid-Limburg en om het ‘buitenlandgevoel’ te ervaren in eigen land? Bekijk dan hier de wandelroute op de kaart én download de gratis gps-track.

Meer wandelroutes én wandelinspiratie van Roots

  • Roots heeft een nieuwe wandelgids gemaakt. In De mooiste landgoedwandelingen van Nederland vind je 16 wandelroutes en 4 landgoedommetjes over en langs de fraaiste landgoederen die ons land kent. Het is de meest recente gids in de succesvolle serie natuurwandelgidsen van Roots. Je leest er hier alles over.
  • Roots-redacteur Daniël Mulder wandelt voor Roots overal in Nederland. Voor een nieuwe wandelroute was hij in ’t Roegwold. Wat opviel: veldleeuweriken die uit de lucht vielen en een knuppelpad met eenrichtingsverkeer.

Wandel langs de Tungelroyse Beek
In de nieuwe Roots van april vind je een wandelreportage (mét routekaart) langs de Tungelroyse Beek in Limburg. Bestel je het nummer online, dan krijg het zonder verzendkosten thuisgestuurd.”

 

Foto’s: Bob Luijks

Recente Editie

Meer Wandelen