Struinen over schouwpaden in de Achterhoek

Daniël Mulder

30-08-2018 00:00:00

Haarlo

In de Achterhoek loopt het water rond Haarlo als een blauwe draad door het landschap. De waterlopen bepalen al eeuwenlang het gedrag van mens en dier. Met de nieuwe Roots-route uit het septembernummer struin je over de mooiste schouwpaden. Verbaas je op een zonnige nazomerdag over de hoeveelheid vlinders en libellen langs de wandelpaden.

Haarlo

Schouwpad langs het maïsveld.

Roots heeft een mooie natuurwandeling uitgezet in de Achterhoek. Het startpunt is Haarlo, dat aan riviertje de Berkel ligt. Je kunt kiezen uit twee afstanden: 12,5 km of 17,7 km. In de nieuwe Roots van september vind je een uitgebreide reportage van maar liefst zeven pagina’s. De foto’s zijn gemaakt door een van de beste landschapsfotografen van Nederland: Theo Bosboom.

HaarloMonique van Klaveren schreef de tekst. Zij vertelt dat ze het meest verbaasd was over de enorme hoeveelheid vlinders en libellen die je kunt vinden langs de schouwpaden. In de reportage noteert ze: “Van weidebeekjuffer tot glazenier en van sint-jansvlinder tot kleine vuurvlinder, het zit er allemaal. En dat is allemaal te danken aan de vele watertjes die de Achterhoek doorkruisen en waar je nu via de opengestelde schouwpaden zo van kunt genieten.”

Blauwe draad

Het water loopt als een blauwe draad door dit Achterhoekse landschap. Twee schoonheden die je onderweg ziet zijn de Leerinkbeek en het Haarlose Kanaal. Het stromende water van deze twee ‘slootjes’ is bijna overal kraakhelder en er schieten voorntjes heen en weer. Dat het water zo helder is wil niet alles zeggen, maar in dit geval wel. Anders zag je geen schaatsenrijders– een soort muggen met lange poten die over het wateroppervlak glijden. Zodra er te veel fosfaat in het water zit, is de spanning van het oppervlak lager en zakken de schaatsenrijders erdoorheen.

Bestel de nieuwe Roots

Het septembernummer van Roots, met daarin de wandelreportage en de routekaart, ligt nu in de winkel. Je bestelt Roots ook eenvoudig online. En wist je dat je de route ook via een gps-track kunt wandelen? Je kunt de gps-track hier gratis downloaden.

Recente Editie

Meer Wandelen